Борислав Сарафов: Прокуратурата прави всичко възможно да постигне справедливост по делата, свързани със смърт на пътя
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2024 15:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Борислав Сарафов: Прокуратурата прави всичко възможно да постигне справедливост по делата, свързани със смърт на пътя

/КРОСС/ И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов запозна близки на пострадали и загинали при тежки пътнотранспортни произшествия и представители на Сдружение „Ангели на пътя", както и адвокат Людмил Рангелов, с вижданията си за работещи мерки за превенция на пътния травматизъм и ограничаване на жертвите на пътя, които ще залегнат в концепцията, която предстои да бъде представена в рамките на процедурата по избор на главен прокурор.

В срещата, проведена на 14.10.2024 г. в Съдебната палата в гр. София, по инициатива на близките на загинали на пътя млади хора, участваха и завеждащите отдели във Върховна прокуратура - Ваня Стефанова и Виктор Малинов.

„Ние усещаме болката ви. Престъпленията, свързани със смърт на пътя, са основен акцент в работата на прокуратурата. Нашата амбиция е, доколкото законът ни позволява, да направим всичко възможно да постигнем справедливост по тези дела. А със справедливостта ще дойде и генералната превенция", заяви и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов.

По-бързо приключване на експертизите, които са ключови за делата за смърт при пътнотранспортни произшествия, както и на досъдебните производства и нуждата от законодателни изменения, които да решат наболелия проблем с липсата на вещи лица, обсъдиха още ръководството на прокуратурата и близките на загинали на пътя младежи.

Във връзка със сигнал, подаден от Сдружение „Ангели на пътя", по повод отказ на прокурор Владислав Владимиров от Апелативна прокуратура-София да подкрепи в съдебна зала протест на Софийска градска прокуратура за по-висока ефективна присъда за причинено пътнотранспортно произшествие заради шофиране с превишена скорост, при което е загинало 20-годишно момче от гр. Перник, а негов спътник е тежко ранен, Борислав Сарафов информира близките, че с негова заповед е назначена ревизия на работата на магистрата. Екип от прокурори от Върховна прокуратура ще провери работата на прокурора от АП-София от началото на годината, като ревизията ще обхване всички дела и преписки, срочността на произнасянията по тях, натовареността на магистрата и други показатели, свързани с професионалните му задължения.

В рамките на срещата бяха обсъдени и други въпроси, повдигнати от близките на пострадали и загинали младежи при пътнотранспортни произшествия.