Сбогуваме се с музикалната легенда Кирил Маричков
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2024 15:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Сбогуваме се с музикалната легенда Кирил Маричков Поклонението се състои в храм „Света София”

/КРОСС/ България се сбогува с една от най-емблематичните фигури на родната музикална сцена - Кирил Маричков. Поклонението започна в 13 часа в храма „Света София". Отпред се изви дълга опашка от хора, дошли да си вземат последно сбогом с музиканта.

Рок легендата си отиде в петък, малко преди да навърши 80-годишна възраст, оставяйки огромна празнина след себе си.

Маричков е известен като фронтмен и основател на легендарната рок група „Щурците", които се превърнаха в икони на българската рок сцена. Някои от най-известните му песни, които ще останат в паметта на поколенията, са „Клетва", „Две следи" и „Среща".

Загубата на рок лекендата предизвика спонтанни акции в негова памет. В неделя пред НДК се събраха повече от 200 китаристи, които изсвириха някои от най-известните му песни. Почитатели на творчеството му оставяха свещи и цветя пред дома му.

Актьорът Христо Мутафчиев, който беше един от многото присъстващи на поклонението, определи Кирил Маричков като изключително добър човек, над слава и суета. „Голям музикант със стил. Спокоен човек, никога не съм го виждал да избухва", продължи Мутафов.

„Отиде си един човек, но остава една епоха в съзнанието и душите на много, много българи". Това каза музикантът Йордан Караджов, който се поклони пред паметта на колегата си. "Съжалявам, не трябваше това да се случи. Можеше още малко да радва хората", добави Караджов.

По думите на композитора Стефан Димитров вокалистът на „Щурците" бил честен човек, който вярвал в това, което прави.