Русия представи нова платежна система Мост БРИКС, която ще замени SWIFT
Секция: Русия
15 Октомври 2024 16:06
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия представи нова платежна система Мост БРИКС, която ще замени SWIFT

/КРОСС/ Русия внесе предложение в БРИКС за нова платежна система "Мост БРИКС" , която ще бъде по-добра от SWIFT и ще го замени, както интернет замени факса.

БРИКС изгражда "Мост" - нова финансова система
Има няколко варианта за заобикаляне на западната финансова система, която е затворена или ще бъде затворена за много страни от БРИКС. Те ще бъдат обсъдени на срещата на върха на БРИКС в Казан от 22 до 24 октомври, пише Bloomberg. Новата платежна система, алтернатива на SWIFT, вече е наречена BRICS Bridge ( "Мост-БРИКС")

Предвижда се:

- развитие на мрежа от търговски банки, които могат да извършват транзакции в местни валути;

- установяване на директни връзки между централните банки на участващите страни;

- създаване на центрове за взаимна търговия със стоки като нефт, природен газ, зърно и злато;

- използването на технологията на разпределен регистър (DLT)* за криптовалути или нова мултинационална платформа, която позволява разплащания с помощта на токени** (златото и стоките ще бъдат токенизирани).

- Технологията DLT може да намали времето за обработка и разходите за трансфери чрез елиминиране на кореспондентски организации и проверки за съответствие, позволявайки на страните от БРИКС да спестяват до 15 милиарда долара годишно, ако половината от всички трансгранични трансфери се извършват с помощта на такива транзакции, пише Bloomberg.

- BRICS ще има собствен депозитар и застрахователна компания

- Министърът на финансите на Русия Антон Силуанов заяви на заседание на финансовите министри на обединението в Москва, че "необходимо е да се създадат нови условия или дори нови институции, подобни на институциите от Бретън Уудс, но в рамките на БРИКС".

Според думите му, в допълнение към общата платежна система, БРИКС са озадачени от създаването на депозитарната система BRICS Clear, която ще се основава на технологията на разпределения регистър, както и презастрахователна компания.

„Искаме да създадем система за отчитане на ценни книжа в нашата общност, подобна на тези, които съществуват на Запад", каза Силуанов.

Няма да има никакво бързане

Експертите предупреждават, че статутът на долара като най-голямата търговска валута в света е малко вероятно да се промени в средносрочен план, но новите механизми, които се разработват с помощта на криптовалути и цифрови валути на централната банка, представляват дългосрочно предизвикателство както за щатския долар, така и за SWIFT и могат да отслабят влиянието на санкциите.

Трябва да се отбележи, че дори при липсата на алтернативни трансгранични системи за плащане, Русия вече е намерила начини да заобиколи западните санкции, използвайки различни заобикалящи решения (сенчест флот, паралелен внос). А SWIFT са много стари технологии и системи, разработени преди много години. Това е като факс машина в сравнение с интернет за пренос и предаване на данни.

Следователно никой няма да бърза, а ще се работи системно за създаване на собствена финансова система, която неминуемо ще придобие популярност.

Кого ще приемат в БРИКС?

Обединението БРИКС, което включва Русия, Бразилия, Индия, Китай и Южна Африка, се разшири през януари, включвайки Иран, Обединените арабски емирства, Етиопия и Египет.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков заяви, че разширяването на групата не е самоцел, необходимо е да се повиши нейният потенциал и авторитет. На срещата на върха БРИКС ще бъдат разработени критерии за приемане в организацията. Основното изискване е неприсъединяване към едностранните западни санкции.

Страните от БРИКС представляват 41% от световното население, 26% от територията на четири континента, 37% от световната икономика, а заедно страните от БРИКС произвеждат повече от 25% от световния нефт и 50% от желязната руда.

*DLT е система за електронна база данни, разпределена между няколко мрежови възела или устройства без единен контролен център. DLT позволява да се записват и съхранява информация в мрежата, която е както децентрализирана (данните се съхраняват на няколко сървъра), така и разпределена (тези възли са свързани помежду си и взаимодействат помежду си). Криптовалутата ще бъде разплащателната единица в тази система.

**Токенът е счетоводна единица, която не е криптовалута, предназначена да представлява цифров баланс в някакъв актив, с други думи, изпълняваща функцията на „заместител на ценни книжа" в дигиталния свят. Токените представляват запис в регистър-книга, разпределена в блокчейн.

Автор: Александра Стан

в материала е използвана информация от https://www.bloomberg.com/news/articles/2024-10-11/russia-pitches-brics-payment-system-aiming-to-break-us-dominance