Министър Малинов: Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени в региона
Секция: ИКОНОМИКА
15 Октомври 2024 16:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Малинов: Инвестициите в мрежи и взаимна свързаност са ключът за решаване на проблема с високите енергийни цени в региона

/КРОСС/ „Съществува сериозна необходимост от целенасочени инвестиции в мрежи и взаимна свързаност. Решаването на този проблем е ключът към адекватен отговор на предизвикателствата, свързани с високите енергийни цени в региона на Югоизточна Европа. Ето защо подкрепата за всички пазарни участници, включително инфраструктурните оператори, е решаваща." Това каза министърът на енергетиката Владимир Малинов по време на среща със своите колеги от Гърция и Румъния - министрите Теодорос Скилакакис и Себастиан Бурдужа. Тримата разговаряха в рамките на заседанието на енергийните министри от ЕС, което се провежда в Люксембург. Припомняме, че преди месец трите държави излязоха с обща позиция пред ЕС и призоваха за солидарност при решаването на проблема на европейско равнище.

Енергийните министри на България, Гърция и Румъния се обединиха около виждането за необходимост от установяване на навременни мерки, с които да се повиши готовността на региона на Югоизточна Европа. Трябва да продължат анализите за установяване на причините, довели до ситуацията, включително и: анализи на наличността на физическите капацитети за търговия с електроенергия; отчитане на спецификите на националните пазари; съществуващата електроенергийна свързаност в региона на ЮИЕ и преодоляване на съществуващи бариери; повишаване на пазарната взаимосвързаност в ЕС; физическата наличност на капацитети за търговия и тяхното адекватно разпределяне; потенциален дефицит на електроенергия в Украйна през настъпващия зимен период. Тримата министри се съгласиха, че най-ефективен в кризисни времена е общият подход, базиран на координирани действия и взаимна подкрепа.

Министрите Скилакакис, Бурдужа и Малинов оцениха високо обсъждането на темата по време на заседанието на енергийните министри по-рано през деня и отбелязаха необходимостта от координирани действия на европейско равнище, които да предотвратят задълбочаването на проблема през предстоящия зимен сезон.

В рамките на заседанието в Люксембург енергийните министри от ЕС също дискутираха ситуацията с цените на електроенергията и се запознаха с информация от Европейската комисия относно подготовката на зимен сезон 2024/2025 г. Министър Малинов посочи, че високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа имат негативен ефект върху икономиката и потребителите и изискват адекватни мерки за адресиране на проблема. „В тази връзка, съвместно с Гърция и Румъния, България изпрати до Европейската комисия анализ на основните причини, довели до тази ситуация и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки", подчерта министър Малинов. По неговите думи, премахването на бариерите пред свързаността между енергийните системи на държавите-членки в ЕС ще подобри сигурността на доставките, ще увеличи гъвкавостта и ще намали ценовата волатилност. „Инвестициите в сигурност на доставките и устойчиво и балансирано енергийно производство са от ключово значение", допълни енергийният министър.

В изказването си в пред Съвета той посочи още, че очакваният потенциален дефицит на електроенергия в Украйна през предстоящия зимен сезон от около 6 GWh налага допълнителен анализ и прилагане на целенасочени мерки, така че да бъдат минимизирани евентуални негативни ценови ефекти върху пазара. „България ще продължи да подпомага солидарно Украйна в процеса по възстановяване на разрушената енергийна инфраструктура. В допълнение разглеждаме и възможни варианти за подпомагане на страната с оглед недостига на електроенергия", допълни министър Малинов.