Румен Радев: България има интерес към японския модел на взаимодействие между науката и бизнеса
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2024 18:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Румен Радев: България има интерес към японския модел на взаимодействие между науката и бизнеса

/КРОСС/ България цени високо инвестициите на Япония у нас, които допринасят не само за икономическото сътрудничество между двете държави. Те служат като пример за успешен модел за организация на предприемаческата дейност и на ефективно взаимодействие между образователната система, науката, бизнеса и институциите, от който можем да заимстваме особено в сферата на иновациите и високотехнологичните производства.

Това заяви държавният глава Румен Радев на среща с делегация от над 70 японски компании от различни сектори, водена у нас от Сусуму Катаока - президент на Японската организация за външна търговия (JETRO). В разговора на „Дондуков" 2 участва и посланикът на Япония в София Хисаши Мичигами.

„В рамките на седмица това е втората ми среща с представители на водещи японски компании, което е ясен знак за позитивната насока на съвместните усилия за задълбочаване на сътрудничеството между България и Япония", заяви президентът Радев. Държавният глава приветства инвестиционния интерес на Японската организация за външна търговия  към България и изтъкна геостратегическото положение на страната ни и достъпа, който предоставя до европейския пазар. Президентът отбеляза усилията на страната ни за развитие на транспортната, енергийната, дигиталната свързаност в региона на Централна и Източна Европа - приоритет, който си поставя и инициативата „Три морета", на която Япония е нов стратегически партньор.

 Знанията на българските ученици, доказани в множество световни олимпиади по точни и природни науки, както и уменията на младите ни учени и специалисти в сферата на информационните технологии и изкуствения интелект, са най-ценното предимство на страната ни, заяви президентът Радев и изтъкна възможностите за сътрудничество с Япония в сферата на развитие на научната и изследователската инфраструктура. Като положителен пример за страната ни президентът даде Института за изследвания в областта на изкуствения интелект (INSAIT) към Софийския университет, който макар и открит само преди 2 години, вече привлича учени, изследователи и представители от бизнеса от цял свят. В последните години страната ни постигна забележителен напредък в автомобилния сектор, в сферата на роботиката и електрониката, на производството на микро сателити, на финтех индустрията, заяви президентът Радев и посочи възможностите за сътрудничество в тези области.
 
Разкриването на пряка самолетна линия между България и Япония ще насърчи  инвестициите, туризма и обмена между младите ни хора, заяви още президентът. По време на срещата от японските компании поставиха въпроси, свързани с развитието на ядрената енергетика в България, популяризирането на страната ни като СПА дестинация, както и теми, свързани с насърчаването на европейската конкурентоспособност.