Вписват „Ел Би Булгарикум“ в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“
Секция: БЪЛГАРИЯ
15 Октомври 2024 19:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Вписват „Ел Би Булгарикум“ в регистъра на производителите на ЗНП „Българско кисело мляко“

/КРОСС/ Държавната компания „Ел Би Булгарикум" беше вписана в регистъра на производителите на Защитено наименование за произход „Българско кисело мляко".

Защитеното наименование за произход (ЗНП) „Българско кисело мляко" е регистрирано с европейски регламент, който пази българското мляко и технологията, по която се произвежда. Според изискването киселото мляко по ЗНП трябва да е произведено от 100 процента сурово мляко от животни, които се изхранват на територията на България или с не по-малко от 80% от дажбата им български фуражи.

Киселото мляко на „Ел Би Булгарикум" и в момента гарантирано се произвежда от 100 процента висококачествено сурово българско мляко, а млекопроизводителите трябва да отговарят на множество критерии, за да станат доставчици на държавната компания.

„В последните месеци екипът на „Ел Би Булгарикум", съвместно с Министерството на земеделието и храните и активното съдействие на Сдружението на българските традиционни млечни продукти, положи много усилия, за да навакса забавянето и да влезе в кратки срокове в семейството на защитеното българско кисело мляко", коментираха експерти от компанията.