Асоциацията на банките в България и Университета за национално и световно стопанство подписаха меморандум за сътрудничество
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2024 10:34
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Асоциацията на банките в България и Университета за национално и световно стопанство подписаха меморандум за сътрудничество

/КРОСС/ Асоциацията на банките в България (АББ), представлявана от г-жа Петя Димитрова, Председател на УС и Университета за национално и световно стопанство (УНСС) в лицето на ректора проф. д-р Димитър Димитров подписаха меморандум за тригодишно сътрудничество.

Г-жа Петя Димитрова изтъкна важността на партньорството между двете институции за реализацията на съвместни проекти, обмена на информация и общото повишaване на нивото на финансова грамотност в обществото. „АББ се стреми да бъде близо до бъдещите професионалисти в банковата и финансова сфера още на ниво студентска подготовка и в този смисъл за нас е логична стъпка регулярният обмен на информация за стажове, дискусии, конференции и други активности с академичен партньор от величината на УНСС. Вярваме че след подписването на Меморандума този процес ще тече още по-бързо и ефективно", заяви тя по време на церемонията по подписването на споразумението. Една от основните цели на АББ е консистентното подпомагане на икономиката на страната чрез отделянето на значителен финансов и нефинансов ресурс в ключови кампании като приемането на страната в еврозоната, спазването на регулациите и подкрепа на ключови ESG и КСО проекти като финансовата грамотност на младите хора, дигитализацията, кибер сигурността и много други. „Официализирането на партньорството с реномиран университет като УНСС е логична стъпка в тази посока", обобщи г-жа Димитрова.

„Нашата политика е да предоставяме на студентите не само „класната стая", а реална работна среда. УНСС вече има изградени традиции за сътрудничество с асоциации, бизнес корпорации, държавни институции с цел студентите да надграждат наученото по време на лекции с практически занимания. Държим на актуалните специалности, на киберсигурност, обработка на големи данни и други модерни и необходими знания. Надявам се следствие на това споразумение да се разшири обхватът за успешното кариерно развитие на нашите студенти", каза ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров и подчерта, че АББ е авторитетна организация с 30-годишна история, която оценява силата на знанието и подкрепя образователните институции.

Заместник-ректорът по международната дейност в УНСС доц. д-р Янко Христозов, оперативен координатор по реализацията на Меморандума, конкретизира възможностите за сътрудничество като провеждане на обучения в УНСС от експерти на Асоциацията, създаване на Бизнес академии, конференции, кръгли маси, организиране на стажове в банките. Той покани представителите на АББ да участват в „10-та годишна парична и икономическа научна конференция за цифровата трансформация и икономическото възстановяване в след кризисния период", която ще се проведе на 18 ноември 2024 г.

Меморандумът за сътрудничество предвижда редица съвместни проекти между двете институции в областта на финансовото обучение, сътрудничество чрез съдействие за участие на представители на АББ в презентации пред студенти, в лекции, семинари и конференции на УНСС, провеждане на обучения в „Бакалавърски", „Магистърски" и „Докторски" програми в УНСС за специалисти и служители от АББ и нейните членове и други. Споразумението ще затвърди взаимното успешно сътрудничество между УНСС и АББ, подкрепяйки практически основните цели и политики на двете страни по възможно най-добрия начин.

За АББ:

Асоциация на банките в България /АББ/ вече над 30 години обединява представителите на банковия сектор в страната. 

Нашата цел е, чрез развитието на банковия сектор, да допринесем за просперитета на българското общество и икономика, като обединим своите знания и ресурси и работим активно за стимулиране иновациите във финансите и плащанията. АББ се фокусира върху приноса си за устойчива финансова екосистема, стабилен банков сектор със сигурни цифрови услуги и добре информирано общество с висока финансова грамотност. Асоциацията е доверен партньор както на държавните институции, така и на организации в частния и нестопанския сектор.

 Членове на АББ са 22 финансови институции, в които са заети над 45 000 души. Те гарантират за справедливи и благоприятни за здравословна банкова среда политики.

АББ е член на Европейската банкова федерация и в своята дейност се води от най-добрите европейски практики. 

Повече информация за АББ може да бъде намерена на www.abanksb.bg и LinkedIn страницата на Асоциацията.

За УНСС:

Университетът за национално и световно стопанство е най-старият, най-авторитетният и най-големият бизнес университет в България и Югоизточна Европа. Академичното ръководство си поставя за водеща цел - Университетът, както винаги досега, да подготвя елита на страната ни, да бъде лидер в българското висше образование, неделима част от европейското образователно и изследователско пространство, и предпочитано място за младите хора, които искат да получат модерно образование, да предлага конкурентоспособни образователни услуги.

УНСС е лидер и в класацията на професионалните направления на висшите училища у нас, които дават на своите випускници шанс за най-добри доходи. По данни на Националния осигурителен институт 97,5 на сто от завършващите УНСС се реализират на пазара на труда. Голяма част от неговите випускници са на високи позиции в публичната администрация и бизнеса. Държавните и частните работодатели приемат дипломата на УНСС като гаранция за отлична подготовка и висок професионализъм на неговите възпитаници.