Министър Николов: Пълноправното присъединяване на България към Шенген, в ОИСР и еврозоната ще гарантира развитие на икономиката
Секция: ИКОНОМИКА
16 Октомври 2024 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Николов: Пълноправното присъединяване на България към Шенген, в ОИСР и еврозоната ще гарантира развитие на икономиката

/КРОСС/ Работим активно за привличането на чуждестранни инвеститори и създаването на благоприятни условия за бизнес, както и в подкрепа за експортно ориентираните компании чрез засилване на търговско-икономическите контакти. Това заяви министърът на икономиката и индустрията д-р Петко Николов в изказването си по време на „Въвеждащ семинар за новопостъпили представители на дипломатическия корпус", организиран от Министерството на икономиката и индустрията в партньорство с Дипломатическия институт към МВнР. Участие в семинара взеха и зам.-министърът Николай Павлов и директорът на Дипломатическия институт към МВнР Таня Михайлова.

Д-р Николов посочи, че провежданите от Министерството на икономиката и индустрията политики целят благоприятна институционална среда за работа на бизнеса, включително чрез създаване на екосистема от индустриални паркове в цялата страна, чрез изграждане на подготвени индустриални терени и създаване на условия за развитие на научноизследователската и развойната дейност", поясни той.

Пред новопостъпилите представителите на дипломатическия корпус у нас министър Николов очерта основни икономически приоритети на страната, като пълноправно присъединяване към Шенгенското пространство, към ОИСР и еврозоната, които ще гарантират устойчивото икономическо развитие на България.

По думите му пълноправното присъединяване на България към Шенген ще улесни движението на хора и стоки в региона, ще засили икономическите връзки и ще подпомогне развитието на туризма. „Пълноправното присъединяване към Шенгенското пространство пряко касае не само българския и румънския бизнес, но също така и всички компании от цял свят, които оперират в региона ни", подчерта той. Министър Николов допълни, че България усилено работи и за прехода към единната европейска валута, което не само ще повиши доверието на инвеститорите, но и ще улесни търговията и финансовата стабилност.

Икономическият министър изтъкна, че страната ни продължава да затвърждава ролята си на активен участник в регионалното икономическо сътрудничество и позициите си на ключов фактор за стабилността и сигурността в нашия регион.

Д-р Николов подчерта, че възможностите пред българската икономика са големи, особено в областта на технологиите и иновациите. „Имаме бързо развиващ се IT сектор, който предоставя нови хоризонти за растеж и иновации", заяви той и допълни, че България вече е утвърден лидер в областта на информационните технологии в региона, и активно насърчава инвестициите в стартиращи компании и иновационни проекти.

„Световните предизвикателства, пред които сме изправени - икономически, енергийни или свързани със сигурността, изискват глобални решения. Заедно можем да постигнем икономическа стабилност и да насърчим устойчивото развитие. Сътрудничеството ни е от ключово значение за преодоляване на тези предизвикателства", завърши той.