Над 150 деца и учители научиха за значението на пчелите чрез интерактивен образователен модул
Секция: ЛЮБОПИТНО
16 Октомври 2024 14:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Над 150 деца и учители научиха за значението на пчелите чрез интерактивен образователен модул

/КРОСС/ Повече от 100 деца и над 50 учители и педагози от Варненска и Добричка области се запознаха с образователния модул „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си ". Той представя ролята на пчелите и значението им за биоразнообразието по интересен и интерактивен начин чрез педагогическа кутия - кошер, пълен с пчелни пити с образователни въпроси за живота на пчелите. Създаден бе и уголемен 3D модел на пчела с подвижни крачета, жило и хобот. Основната цел на инициативата е да запознае преподавателите с тази иновативна учебна методика, която след това да бъде използвана в училища и читалища в региона. Модулът е част от проекта „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си" на сдружение „Обществен център за околната среда и устойчивото развитие" - един от финалистите в деветото издание на Vivacom Регионален грант.

В рамките на проекта 15 младежи и учители участваха в летен еколагер в с. Езерец, община Шабла, където в истинска пчеларска ферма те се запознаха на практика с особеностите на пчеларството. Освен проведения еколагер, организаторите на проекта представиха образователния теоретичен модул на няколко събития в района на Варна и Добрич.

„С този проект целим все повече подрастващи да познават и разбират колко е важна ролята на пчелите за живота на Земята, както и да провокираме повече хора да се замислят за опазването им. С всеобщи усилия успяхме да достигнем директно до над 150 души, сред които и такива, занимаващи се с обучение и възпитание на деца. Именно това беше нашата идея - да покажем на учителите нашия модул и да ги вдъхновим да разказват на своите ученици за значението на пчелите за бъдещето на Земята. Искам да благодаря на Vivacom Регионален грант, с чиято помощ успяхме да осъществим този страхотен проект", сподели Илиян Илиев от сдружение „Обществен център за околната среда и устойчивото развитие".

Методологията за образователния модул е заимствана от Франция и е адаптирана на български език от специалиста по екологично образование и местен пчелар Елен Сабатини. Към модула бе заснет и образователен късометражен филм „Живот в лъжичка мед", който е предназначен за ученици от прогимназиален и гимназиален етап на обучение.

„Радваме се, че проектът „Опознай пчелите, опазвай бъдещето си" срещна голям интерес сред децата и учителите в областите Варна и Добрич. Сигурни сме, че благодарение на интерактивния модул знанията за пчелите и тяхната важна роля ще достигне до още повече ученици", коментира Елица Георгиева, директор Корпоративни комуникации във Vivacom.

Vivacom Регионален грант е най-мащабната социално отговорна инициатива на телекома. С нея компанията подкрепя образователни и екологични проекти на граждански организации от цялата страна. В деветото изцяло обновено издание Vivacom удвои размера на гранта, улесни процеса на кандидатстване и въведе акселераторска програма, за да отговори в по-голяма степен на нуждите на НПО сектора в страната. От старта на Vivacom Регионален грант до сега телекомът е подкрепил 118 проекта на 105 граждански организации, а общата стойност на сумата надвишава 600 000 лева. Програмата се реализира в партньорство с Български център за нестопанско право.