Центърът за безопасен интернет организира среща с родители за дигиталната безопасност на децата в Бургас
Секция: Технологии
16 Октомври 2024 14:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Центърът за безопасен интернет организира среща с родители за дигиталната безопасност на децата в Бургас Безплатното събитие ще се проведе на 19 октомври от 10 часа в Експозиционен център Флора Бургас

/КРОСС/ Безопасното използване на интернет и защитата на децата в онлайн пространството са сред темите на фокус в отворената среща с родители, организирана от Центъра за безопасен интернет (Safenet) и Асоциация Родители с подкрепата на Yettel. Събитието ще се проведе на 19 октомври (събота) от 10 часа в Експозиционен център Флора Бургас със съдействието на Община Бургас. Основната му цел е да запознае родителите с рисковете за децата в интернет и да им предостави практични съвети и създаване на здравословни дигитални навици у подрастващите. Достъпът е отворен за всички, без необходимост от предварителна регистрация.

В дискусията с родители ще участват Антоанета Василева, координатор към Центъра за безопасен интернет, и Яна Алексиева, психолог и изпълнителен директор на Асоциация Родители.

Антоанета Василева ще разкаже за всички рискове онлайн, с които децата се сблъскват, вкл. вредно съдържание, онлайн тормоз, измами и престъпления срещу подрастващи, както и към кого могат да се обръщат родителите за помощ и защита. Яна Алексиева ще обясни как тези рискове влияят върху психическото здраве на подрастващите, като обърне внимание на връзката между родителите и децата.

Дискусията е част от поредицата срещи, организирани от Safenet и Yettel, за ключовата роля на родителите да подготвят и предпазят децата и тийнейджърите от заплахите във виртуалния свят, докато им помагат да развиват важни умения като критично мислене и дигитално-медийна грамотност. Те дават възможност на родителите да споделят своите притеснения и да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват, от експерти в областта.

Инициативата е част от дългогодишната програма на Yettel „Безопасен интернет и развитие на дигиталните умения", с която телекомът подкрепя повишаването на дигиталната грамотност на хора от различни възрасти и помага на младежите да бъдат по-уверени и защитени онлайн. Амбицията на компанията е да бъде в помощ не само на подрастващите, но и на възрастните - учителите и родителите, като носители на знанието и модели за подражание на малките. Ето защо темата на фокус през 2024 г. е дигиталното родителство и в партньорство с Центъра за безопасен интернет, Yettel събира на едно място полезно съдържание за семействата по всички тези теми.