Главчев: Всеки ден всички институции полагаме усилия да освободим българските моряци в Йемен
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2024 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Главчев: Всеки ден всички институции полагаме усилия да освободим българските моряци в Йемен

/КРОСС/ Всеки ден всички институции в България полагаме усилия да освободим българските моряци, но ситуацията е изключително специфична и деликатна, това заяви пред медиите премиерът Димитър Главчев от Брюксел след Срещата на върха.

Българските моряци, които са част от екипажа на "Galaxy Leader", са в плен на йеменските хути от ноември миналата година. На 7 октомври 2023 година "Хамас" нападна Израел, с което бе поставено началото на разрастващия се конфликт в Близкия изток и до ден днешен.

В периода 16-18 октомври министър-председателят е в Брюксел и участва в Срещата на върха между Европейския съюз (ЕС) и Съвета за сътрудничество в Персийския залив и в редовното заседание на Европейския съвет.

"На срещата акцентът не само за България, но и като цяло, е повишаване на сигурността и повишаване на отношенията, което да доведе до задълбочаване на икономическите и търговските развития, но най-вече деескалация на напрежението в Близкия изток", каза Главчев и уточни, че точно на този форум не е подходящо да се повдига въпросът за моряците, тъй като темите са различни.