/КРОСС/ Единадесетото издание на Националния конкурс „READ & TRAVEL" („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ") се проведе от 8 до 10 октомври 2024 г. на Международното изложение „Културен туризъм 2024" - Велико Търново. Стотици участници в изложението показаха резултатите от професионалната си дейност в областта на културния туризъм и успехите на българските общини, министерства, асоциации, музеи, университети и др. Много местни и чуждестранни участници споделиха своя интересен опит и разработени проекти в областта на културното наследство.
В Националния конкурс „READ & TRAVEL" („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ") взеха участие предложения от категориите най-професионални туристически сайтове, мобилни приложения и виртуална реалност; най-интересни туристически издания; най-ефективни рубрики и публикации по темата на изложението; най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм, организирани от музеи, общини, браншови организации и сдружения, държавния и неправителствения сектор, университети и др. Надпреварата бе и за Голямата награда на журито - най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2023 г.
На международното изложение Община Стара Загора бе представлявана от отдел „Туризъм" и се съревновава в категория най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2023 г. Нашите представители получиха почетна грамота за организацията на Национален форум „Еволюция на вкуса". Кулинарният форум се проведе в две последователни години през 2023 и 2024 и на него се представят ястия от шеф-готвачи, заснемани в близък план и видими на екран за всички 540 посетители в залата.
Община Стара Загора избира да участва в надпреварата с „Еволюция на вкуса", защото това e единственият по рода си национален кулинарен форум, обединяващ най-добрите професионалисти в областта на туристическия, хотелиерски и ресторантьорски сектор, както и преподаватели, студенти и ученици в средните и висши учебни заведения. Той е оригинално събитие, демонстриращо висок професионализъм. Именно с този форум за съвременна кулинария организаторите на събитието - Шефс клуб, Българска асоциация за кулинарна култура и Община Стара Загора целят повишаване професионалните знания и нови идеи на заетите в бранша - преподаватели, готвачи, шеф-готвачи, сладкари, ресторантьори и хотелиери.
В събитието са участвали над 300 професионални готвачи, ресторантьори и хотелиери, преподаватели от над 60 професионални училища по хранене, ученици от училища със специализирани паралелки - готвачи, хлебари, сладкари и хотелиери и над 120 ученици от кулинарните училища. Учениците са били включени в помощ на шеф-готвачите и са оказвали съдействие на презентаторите и организаторите по време на целия форум.
На заключителната официална вечер на най-престижния форум за културен туризъм в България бяха връчени наградите в отделните категории.