Отдел „Туризъм“ представи Община Стара Загора на най-престижния форум за културен туризъм в България
Секция: Туризъм
16 Октомври 2024 17:47
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отдел „Туризъм“ представи Община Стара Загора на най-престижния форум за културен туризъм в България На Международното изложение нашите представители получиха почетна грамота за организацията на Национален форум „Еволюция на вкуса“

/КРОСС/ Единадесетото издание на Националния конкурс „READ & TRAVEL" („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ") се проведе от 8 до 10 октомври 2024 г. на Международното изложение „Културен туризъм 2024" - Велико Търново. Стотици участници в изложението показаха резултатите от професионалната си дейност в областта на културния туризъм и успехите на българските общини, министерства, асоциации, музеи, университети и др. Много местни и чуждестранни участници споделиха  своя интересен опит и разработени проекти в областта на културното наследство.

В Националния конкурс „READ & TRAVEL" („ЧЕТИ И ПЪТУВАЙ") взеха участие предложения от категориите най-професионални туристически сайтове, мобилни приложения и виртуална реалност; най-интересни туристически издания; най-ефективни рубрики и публикации по темата на изложението; най-оригинални плакати за събития в областта на културния туризъм, организирани от музеи, общини, браншови организации и сдружения, държавния и неправителствения сектор, университети и др. Надпреварата бе и за Голямата награда на журито - най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2023 г.

На международното изложение Община Стара Загора бе представлявана от отдел „Туризъм" и се съревновава в категория най-оригинално събитие в областта на културния туризъм за 2023 г. Нашите представители получиха почетна грамота за организацията на Национален форум „Еволюция на вкуса". Кулинарният форум се проведе в две последователни години през 2023 и 2024 и на него се представят ястия от шеф-готвачи, заснемани в близък план и видими на екран за всички 540 посетители в залата.

Община Стара Загора избира да участва в надпреварата с „Еволюция на вкуса", защото това e единственият по рода си национален кулинарен форум, обединяващ най-добрите професионалисти в областта на туристическия, хотелиерски и ресторантьорски сектор, както и преподаватели, студенти и ученици в средните и висши  учебни заведения. Той е оригинално събитие, демонстриращо висок професионализъм. Именно с този форум за съвременна кулинария организаторите на събитието - Шефс клуб, Българска асоциация за кулинарна култура и Община Стара Загора целят повишаване професионалните знания и нови идеи на заетите в бранша - преподаватели, готвачи, шеф-готвачи, сладкари, ресторантьори и хотелиери.

В събитието са участвали над 300 професионални готвачи, ресторантьори и хотелиери, преподаватели от над 60 професионални училища по хранене, ученици от училища със специализирани паралелки - готвачи, хлебари, сладкари и хотелиери и над 120 ученици от кулинарните училища. Учениците са били включени в помощ на шеф-готвачите и са оказвали съдействие на презентаторите и организаторите по време на целия форум.

На заключителната официална вечер на най-престижния форум за културен туризъм в България бяха връчени наградите в отделните категории.