Стартира националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“
Секция: БЪЛГАРИЯ
16 Октомври 2024 19:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартира националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства“ Пилотното издание на инициативата ще посети паркинги на Kaufland в София, Пловдив и Варна

/КРОСС/ Днес стартира националната кампания за събиране на лекарства с изтекъл срок на годност „Земята не пие лекарства". Тя се организира от фармацевтичната кампания Boiron и Kaufland България в партньорство с Министерството на здравеопазването. Целта на кампанията е да алармира, че изхвърлените в битовия отпадък лекарства са една от причините за появата на антбиотичната резистентност, която застрашава човечеството.

В рамките на инициативата ще бъдат организирани мобилни пунктове на паркинги на Kaufland България, на които гражданите ще могат да донесат своите лекарства с изтекъл срок на годност. Първият мобилен пункт ще е на 19 октомври от 10 до 18 часа в столичния квартал Младост 3 на хипермаркета от веригата на бул. „ Филип Аврамов"№ 3. „Земята не пие лекарства" ще посети Пловдив на 26 октомври на паркинга на Kaufland Христо Ботев - юг (ул. „Македония" 97 Б). Последната спирка на пилотния проект ще е във Варна на 2 ноември в Kaufland Трошево - ул. Христо Смирненски № 2. За събирането, извозването и унищожаването на лекарствата организаторите са сключили договор с лицензираната фирма „Екосейф", която има собствен инсинератор за обезвреждане на опасни отпадъци.

Активните съставки на изхвърлените в битовия отпадък лекарства могат да попаднат в почвата и водата и да доведат до отрицателно въздействие върху цялата екосистема. Ако остатъци от антибиотици бъдат погълнати от човека, чрез храната и водата, която консумира, това може да отключи антимикробна резистентност.

„Антимикробната резистентност (АМР) е една от най-големите глобални заплахи за общественото здраве. По данни на Световната здравна организация (СЗО) тя е причината за 5 млн. смъртни случаи само през 2019 г. Злоупотребата и прекомерната употреба на антибиотици при хора, животни и растения са основните двигатели за развитието на устойчиви на лекарства патогени.", коментира главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Сред приоритетите на СЗО за справяне с АМР е предотвратяването на всички инфекции, които могат да доведат до неподходяща употреба на антибиотици.

„Като световен лидер в хомеопатията темата за антибиотичната резистентност е изключително важна за фармацевтичната компания Boiron. Търсенето на решения за ограничането й е залегнала във философията на хомеопатичната терапия. Съществуват редица медицински доказателства, които показват, че включването на хомеопатията в лечението на редица заболявания може да намали нуждата от употреба на антибиотици. Най-всеобхватното до момента медицинско проучване е проведено във Франция сред 825 общопрактикуващи лекари и 8 559 техни пациенти в рамките на 12-годишен период. То показва, че пациентите с инфекции на горните дихателни пътища, лекувани с хомеопатия, приемат 57% по-малко антибиотици и 46% по-малко температуропонижаващи и противовъзпалителни средства спрямо групата, лекувана единствено с традиционна медицина. Разбира се, всяко лечение е индивидуално и то трябва да бъде предписано от лекар.", сподели д-р Персиан Буков, оперативен директор на Boiron за Централна и Източна Европа.

„Опазването на почвите от химикалите в лекарствата е изключително важно за нас в Kaufland България. Вярваме, че всяко усилие и всяко правилно изхвърлено лекарство има значение. Това е и причината да се включим - надяваме се, че чрез нас и нашите магазини кампанията ще достигне до милиони хора, които да подобрят навиците си в изхвърлянето на лекарства с изтекъл срок", коментира Кремена Георгиева, мeниджъp "Kopпopaтивни ĸoмyниĸaции" на Kaufland България.

 За Boiron

Boiron e световен лидер в производството на хомеопатични лекарствени продукти. Компанията има в ход 85 изследователски проекти, като тези програми включват академични изследователски екипи, хуманитарни и ветеринарни лекари от всички континенти. BOIRON има 5 промишлени производствени бази, над 4000 служители и хомеопатичните й лекарства се предлагат в повече от 80 страни по света.

 За Kaufland България

Kaufland България е лидер в сектора на търговията с годишен оборот от над 2 млрд. лв. и един от най-големите работодатели в страната с екип от близо 7500 служители. През 2023 г. компанията разполага с 66 хипермаркета в 35 града. От старта си през 2006 г. в България до днес Kaufland се стреми да стимулира националната и регионална икономика и инфраструктурата по места с общи инвестиции от 1,6 млрд. лв. Компанията непрекъснато развива своята политика за устойчиво развитие и под мотото „Действията носят промяната" се ангажира с различни социални и екологични дейности - от използването на енергийно ефективни технологии и проектирането на нови сгради с мисъл за природата, през подкрепата на уязвими групи до намаляването на пластмасата.