Николай Николов: Всички граждани да проверят в телефона си дали е активна услугата „Тест“ на BG-Alert
Секция: Коментари
17 Октомври 2024 11:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Николай Николов: Всички граждани да проверят в телефона си дали е активна услугата „Тест“ на BG-Alert

/КРОСС/ Днес ще бъде проведен отложеният национален тест на системата BG-Alert. В продължение на половин час - от 13.00 до 13.30 часа, ще бъде извършена проверка на функционирането на всички компоненти на системата. Получаването на съобщението ще бъде еднократно, съпроводено от специфичен звук и/или вибрация.

„Идеята на тестването е да получим увереност, че системата работи", коментира в БНТ „Денят започва" Николай Николов - съветник на министъра на вътрешните работи.

Той добави, че няма надграждане на системата, има фини настройки. Николов посъветва всеки гражданин да провери в телефона си дали е активна услугата „Тест" на BG-Alert. Но той увери, че ако бъде изпратен истински сигнал за опасност, а не само да се прави тест, тогава няма значение какво е активирано или не на телефона - съобщението ще бъде получено.

„Работата със системата изисква предварителна подготовка. Човек трябва да е подготвен и да знае какво прави и какви указания дава, тъй като става дума за живота и здравето на хората. Нерегламентиран достъп на външни лица е недопустим", отбеляза Николов.

По думите му само оторизирани лица могат да работят с нея - министър, кмет, областен управител. 7 курса са организирани, през които са преминали 71 кметове.