Димитър Главчев: Опитите за нелегална миграция са намалели със 70%
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2024 11:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Димитър Главчев: Опитите за нелегална миграция са намалели със 70%

/КРОСС/ „По въпросите с миграцията мога да кажа, че българската позиция ще бъде защитена. Смятам и да се похваля. Със 70% са намалели опитите за нелегална миграция. Има и трикратно увеличение на задържаните. Мисля, че това ще бъде отчетено от колегите от Европейския съвет". Това заяви премиерът Димитър Главчев преди началото на Европейския съвет в Брюксел, на който една от обсъжданите теми ще бъде миграцията. Очаква се европейските лидери да обсъдят предложението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен за създаването на центрове за нелегални мигранти извън границите на Европейския съюз, където те да пребивават временно, докато бъдат върнати в страните, от които идват.

По думите му "европейските позиции са си европейски."Трябва да се пазят външните граници, което правим и ние, благодарение на сътрудничеството с Турция. Обаче това трябва да се спомене, което се отчита също в Европейския съвет. Изнесените центрове за мигранти не са никак лоша идея. Имаме първи такъв пример в лицето на Италия и Албания. Изнесянето на такива центрове в трети страни е добър пример, който ние ще подкрепим", посочи министър-председателят.

На срещата на върха в Брюксел ще присъства и украинският президент Володимир Зеленски, който се очаква да представи пред евролидерите своя "План за победа". "Аз би го нарекал "Формула за мир". Тепърва ще го обсеждаме. Позицията ни не е променена. Ние, като служебно правителство, ще се придържаме към решенията на Народното събрание. И ще продължим да го правим. Според мен даже това не се отнася само за служебно правителство. След като България е република с парламентарна форма на управление, би трябвало всяко едно правителство да се придържа към решенията на Народното събрание. И аз още един път заявявам, че на йота няма да отстъпя от решенията на парламента. Никой премиер няма такъв мандат", категоричен беше Главчев.