Стара Загора има своите нови млади омбудсмани – Анастасия Грозева и Адриан Георгиев
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2024 13:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стара Загора има своите нови млади омбудсмани – Анастасия Грозева и Адриан Георгиев „Младите сме импулса на промяната“, споделиха възпитаниците на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев“ , минути след победата

/КРОСС/ Единадесетокласниците Анастасия Грозева и Адриан Георгиев са новата двойка млади омбудсмани, които ще защитават правата и интересите на учащите се и младежта в отношенията им с образователните институции и младежките структури в региона.

Двамата бяха избрани тази вечер след оспорвана над двучасова надпревара и балотаж.

 Събитието се проведе в заседателната зала „П. Р. Славейков" в сградата на Община Стара Загора и събра на едно място родители, приятели и преподаватели на младите участници.

Минути преди да започне конкурсното представяне на кандидатите приветствие от името на Община Стара Загора отправи Надежда Чакърова, зам.-кмет с ресор „Образование и младежки дейности". В словото си тя акцентира върху факта, че Стара Загора е първопроходник на идеята за тази младежка структура в младежкото самоуправление на града.

Към учениците, техните преподаватели и родители се обърна и настоящият обществен посредник на община Стара Загора Иванка Сотирова. Тя благодари от свое и от името на правния си сътрудник Георги Туртуриков на предходната двойка млади омбудсмани. Г-жа Сотирова им връчи грамоти и специална статуетка с надпис „Бъдете будни".

Представянето на участниците пред публика и жури се проведе в три кръга.  Кандидатите за избор на Млад омбудсман и Заместник млад омбудсман на Млада Загора бяха оценени от жури, в състав: Иванка Сотирова, обществен посредник на Стара Загора, Милена Йолдова, началник на РУО Стара Загора, Здравко Димитров, ръководител на звено Младежки дейности в Община Стара Загора, Радослав Балкански, новоизбраният Млад кмет на Млада Загора, Кристиян Конов, председател на съвета на младите омбудсмани, Станимир Тодоров, заместник млад омбудсман. След това комисията проведе тайно гласуване с бюлетини, върху които всеки един от журито бе изписал името на предпочитания от него кандидат.

Новата двойка омбудсмани са възпитаници на Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев" с профил „Софтуерни и хардуерни науки" с интензивно изучаване на математика и информационни технологии. Участници са в множество национални и международни олимпиади с редица спечелени купи и медали. Те се занимават активно с доброволческа и благотворителна дейност.

В следващата една година Анастасия и Адриан ще са генератор на добри идеи, както и ще бъдат връзката между младите хора и институциите в Стара Загора.

Младите омбудсмани ще продължат някои от инициативите на техните предшественици.

„Една от основните ни идеи е да организираме седмица на спорта и на здравословното хранене. Ще се опитаме да представим на децата от нашия град различните спортни клубове и ще ги насърчим да спортуват", акцентира в изказването си Анастасия Грозева.

„За нас е от изключителна важност да има повече културни събития в Стара Загора, както и да привлечем все повече ученици към науката", обяви Адриан Георгиев.

Младите омбудсмани ще организират и инициативи, които ще имат за цел осведомяването на младите хора на Стара Загора по различни граждански въпроси. „За да постигнем всичко това, ще работим с редица наставници и ментори от всички професионални сфери на нашия живот", заявиха с категоричност младежите от 11- ти клас.

На финала на надпреварата г-жа Сотирова отправи апел към всички участници в конкурса. „Ние сме впечатлени от вашите идеи и ви гарантирам, че всички те ще бъдат реализирани. За пореден път ще докажем на обществото, че младите хора са знаещи и будни", сподели обществения посредник на Стара Загора.

В конкурса за Млад омбудсман тази година участваха девет двойки ученици - победителите Анастасия Грозева и Адриан Георгиев , както и Жаклин Желева и Димитър Славов от Професионална гимназия по компютърни науки и математически анализи „Проф. Минко Балкански", Александра Костадинова и Николета Байкова от Средно училище „Максим Горки", Йоана Атанасова и Габриела Деянова от ГПЧЕ „Ромен Ролан", Калина Николова и Теодор Матовски от ГПЧЕ "Ромен Ролан", Ивалин Боев и Михаил Христов от ГПЧЕ "Ромен Ролан", Иван Велев и Божидара Димова от Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" и Дарин Димитров и Александър Колев от Профилирана природоматематическа гимназия „Гео Милев", Александра Мирчева и Михаил Димов, 10-ти клас от ПГОХ Райна Княгиня.

Всички те се представиха достойно, с което този модел на младежко самоуправление вече трайно се затвърди като успешно доказал се в Стара Загора.