Министър Цоков: В над 370 училища се изграждат нови спортни площадки
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2024 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Цоков: В над 370 училища се изграждат нови спортни площадки

/КРОСС/ В 205 училища ще бъдат създадени изцяло нови спортни площадки на открито, а в други 171 образователни институции тези пространства ще бъдат изцяло обновени. Инвестират са над 50 млн. лева за тези дейности. Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков, който откри днес две нови спортни площадки във 2. СУ „Емилиян Станев" в София. Едната е предназначена за футбол, а другата - комбинирана за волейбол и баскетбол.

„За МОН е много важно съвременната образователна среда да се развива многостранно, не само в дигитален аспект с повече компютри и устройства, а и като физическа среда - с нови спортни салони и повече площадки. Смисълът е не само децата да са добри ученици, но и да са щастливи и благополучни в училище", подчерта проф. Цоков.

Двете нови игрища в столичното училище ще се ползват от над 1500 активно спортуващи ученици. Те са финансирани с около 300 000 лева по програмата на МОН за изграждане и основен ремонт на спортни площадки и физкултурни салони в държавните и общинските училища за периода 2024 - 2027 г.

„Осигурено е финансиране и за изграждане на нови физкултурни салони в над 100 училища, а в други 66 ще се извършат основни ремонти на съществуващите", съобщи министърът. Обновените пространства ще се ползват от над 58 000 ученици.

„Едно щастливо училище не може да съществува без спорт и физическа активност. Новите пространства са нужни, както за часовете по физическо възпитание, така и за извънкласните занимания", добави проф. Цоков.
Учениците от 2. СУ „Емилиян Станев" са включени и в три групи за спорт и изкуства по Националната програма на МОН „Заедно в изкуствата и в спорта". Програмата дава възможност за занимания извън учебната програма, благодарение на които учениците развиват свои таланти и умения. Те постигат успехи като играят баскетбол, футбол, волейбол, пеят, танцуват, рисуват, участват в театрални постановки, което прави времето в училище не само по-приятно и ползотворно, но и подобрява общата образователна среда.

Друго предимство на програмата е, че тя осигурява ресурс за привличането на външни треньори за отборите, както и на професионалисти от сферата на изкуствата. Децата посещават и изнасят концерти, участват в спортни събития, срещат се с изявени личности от екрана, сцената и терена.

На събитието днес присъстваха началникът на РУО-София-град д-р Ваня Кастрева, кметът на район „Витоша" арх. Зарко Клинков, родители, учители, представители на спортната общност и др.

Пресцентър на МОН