Седемнадесет години от членството на България в ЕС, отбелязани с конференция в УНСС
Секция: ИКОНОМИКА
17 Октомври 2024 16:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Седемнадесет години от членството на България в ЕС, отбелязани с конференция в УНСС

/КРОСС/ Катедра „МИО и бизнес" проведе традиционната за катедрата научна конференция „Членството на България в Европейския съюз: седемнадесет години по-късно". Събитието е под патронажа на ректора на УНСС проф. д-р Димитър Димитров.

Сред официалните гости на конференцията бяха министърът на външните работи Иван Кондов и министърът на електронното управление Валентин Мундров.

„Седемнадесет години не са толкова много време, но като член на Европейския съюз страната ни е направила много решителни стъпки напред", посочи в словото си министър Мундров. Той отбеляза, че България е една от страните в ЕС, която заема лидерска позиция по отношение на IT сектора, информационните и комуникационни технологии. Български експерти работят в едни от най-големите IT компании не само в ЕС, но и в световен мащаб, а по отношение на работата на институциите - дигиталната трансформация е ключова за развитието на държавната администрация и трябва да се работи активно в тази насока.

Министърът на външните работи Иван Кондов разгледа в детайли пътя на България към ЕС и изрази увереност, че страната ни ще успее да се справи и с новите предизвикателства, пред които е изправена в последните години, и ще успее да осъществи амбицията си да се присъедини към еврозоната.

В приветствието си ръководителят на катедра „МИО и бизнес" доц. д-р Васил Петков изтъкна, че тази конференция се провежда вече 23 години и е оказала огромно въздействие върху развитието на обществото и икономиката, а представените доклади са много ценни, предвид предизвикателствата, пред които е изправен ЕС.

Ректорът на УНСС проф. д-р Димитър Димитров подчерта значимостта на събитието и благодари за усилията на катедра „МИО и бизнес" за превръщането на конференцията в традиция и емблема на катедрата. Той обърна внимание, че темата за членството на България в Европейския съюз и седемнадесет години по-късно е изключително важна и актуална не само заради влизането на страната ни в еврозоната, но и предвид предизвикателствата, пред които е изправен Европейският съюз не само в икономически аспект, но и в контекста на събитията и конфликтите, които се случват в глобален мащаб.

„За мен е чест да участвам в откриването на това събитие, защото то е едно от най-устойчивите научни събития в нашия университет и в нашия факултет. Очевидно е, че страната ни е изправена пред много предизвикателства в контекста на развитието на Европейския съюз, като се започне от цифровизацията, разширяването на еврозоната, зелените политики, енергийната трансформация, декарбонизацията на икономиката. Това са и основните теми, които ще бъдат дискутирани на конференцията днес", каза доц. д-р Светла Бонева, декан на факултет „Международна икономика и политика" и допълни: „Като декан на факултет „Международна икономика и политика", бих искала да отбележа, че специалностите на факултета са в съответствие със световните предизвикателства. За участие в конференцията винаги каним представители на държавната администрация, на Министерския съвет, на Европейската комисия, като разчитаме да чуем експертното им мнение по наболели въпроси".

С приветствия към участниците в конференцията се обърнаха и изпълнителният директор на Изпълнителната агенция за българите в чужбина - Райна Манджукова, и председателят на Икономическия и социален съвет на Република България - Зорница Русинова.

Тематичните направления в рамките на конференцията засегнаха теми, свързани с Европейския съюз - състояние и перспективи за развитие, ЕС и световната икономика, правни аспекти на Съюза, международен бизнес, устойчиво развитие - европейски аспекти, управление на европейски проекти, международен бизнес и други актуални теми, засягащи членството на страната ни в Европейския съюз.