МЗХ с кампания за възможностите за подпомагане на биологичното земеделие
Секция: БЪЛГАРИЯ
17 Октомври 2024 16:31
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
МЗХ с кампания за възможностите за подпомагане на биологичното земеделие

/КРОСС/ Министерство на земеделието и храните и Национална служба за съвети в земеделието (НССЗ) стартират информационна кампания за възможностите за подпомагане на биологичното земеделие. В рамките на кампанията, днес, в Пловдив се проведе събитие за биологично производство на тема: „Биологично земеделие - възможности за подкрепа на биологичните производители. Възможности за финансово подпомагане по СПРЗСР 2023 - 2027 г."

Заместник-министърът на земеделието Лозана Василева сподели, че към момента 145 000 хектара земеделска площ се намират в системата на контрол за биологичното земеделие. „То е един от основните приоритети на МЗХ и в Стратегическия план и се развива с постоянна позитивна тенденция през последните години", каза още тя и допълни, че се отбелязва ръст както на обработваемите площи, така и на отглежданите животни.

На събитието бяха обсъдени основните принципи и нормативна уредба на биологичното производство, както и системите за контрол. Експерти от МЗХ, НССЗ и Държавен фонд "Земеделие" представиха детайли относно прилагането на интервенциите в рамките на Стратегическия план за биологично растениевъдство, пчеларство и животновъдство. Акцент бе поставен върху възможностите за подпомагане по интервенциите от Стратегическия план, по които се очаква прием до края на 2024 година.

На днешното събитие присъстваха над 160 земеделски производители и студенти, които имаха възможност да задават въпроси и дискутират казуси с експертите. Кампанията ще обхване общо 37 събития в различни региони на страната - 9 на областно и 28 на общинско ниво. Целта е да се повиши информираността за биоземеделието, основните принципи на този вид производство, както и да бъдат разяснени нормативната база, възможностите за подпомагане и изискванията към производителите.