Международен ден за борба с трафика на хора
Секция: СВЯТ
18 Октомври 2024 09:16
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Международен ден за борба с трафика на хора

/КРОСС/ Трафикът на хора е организирана криминална дейност, чиято цел е висока печалба чрез сексуална и трудова експлоатация на хора. Трафикът на хора е част от международната организирана престъпна дейност. Печалбите от трафик могат да се сравняват само с тези от незаконна търговия с оръжие и наркотици. Криминалните групировки действат чрез насилие и заплахи. В множеството от случаи, трафикантите отнемат личните документи на жертвите си.

За жертвите, трафикът на хора винаги е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е, че това е една от най-големите опасности в България.

Трафикът на хора е съвременната форма на робство! Трафикът на хора е една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права!

През 2007 г. по инициатива на тогавашния еврокомисар Франко Фратини, 18 октомври бе обявен за Европейски ден за борба с трафик на хора. Тази инициатива представлява важен елемент от дългосрочния ангажимент на Европейската комисия за превенция на трафика на хора и повишаване на чувствителността на обществото към този феномен.