Известни кардиолози преглеждат безплатно в УМБАЛ "Пловдив"
Секция: Здраве
18 Октомври 2024 15:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Известни кардиолози преглеждат безплатно в УМБАЛ "Пловдив"

/КРОСС/ Безплатни кардиологични прегледи обяви през ноември УМБАЛ "Пловдив" за всички, които искат да разберат състоянието на сърдечно съдовата си система. Те ще преминат под мотото "Разходи се до кардиолога си". Консултациите ще се извършат от екипите на известните специалисти д-р Ценко Цветковски - началник на Първо отделение по кардиология и д-р Евроди Черкезов - ръководител на Второ отделение по кардиология. Прегледите са насрочени за 4 и 5 ноември от 9 до 12 часа и на 6 и 7 ноември от 14 до 17 часа в кабинет №18 на първия етаж в здравното заведение. Желаещите за консултации трябва да се запишат предварително на телефон 032 906 - 186.

Сърдечно-съдовите заболявания са на първо място в света като причинители на смъртност, България е водеща в Европейския съюз по преждевременна смърт от тях. Данни на Националния център по обществено здраве сочат, че всяка година у нас живота си губят средно 160 души на 100 000 население под 65-годишна възраст в следствие на сърдечно-съдови заболявания и се увеличават младите българи с инфаркт под 35 години.

Зачестяването и увеличаването на сърдечносъдовата заболеваемост до голяма степен се дължи и на липсата на здравна култура, профилактика и превенция. Превенцията е свързана с генетично тестване и ДНК профилиране, подобряване стила на хранене, увеличаване на физическата активност, намаляване на вредните навици и насърчаване на профилактичните прегледи с редовно проследяване на трите ключови показатели - кръвно налягане, кръвна захар и холестерол.

Специалистите са категорични, че гражданите трябва да преглеждат по-често сърцето си, за бъдат спокойни за здравето си.