Ще се отрази ли намаляването на лихвите на ЕЦБ върху България
Секция: Анализи
18 Октомври 2024 11:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ще се отрази ли намаляването на лихвите на ЕЦБ върху България Левон Хампарцумян и Предлав Китипов с анализ на икономическата ситуация

/КРОСС/ ЕЦБ намали лихвите за трети път тази година. Решението беше взето, след като последни данни показаха, че бързото отстъпление на инфлацията е съпроводено с влошаване на икономиката в еврозоната. Темата коментираха финансистът Левон Хампарцумян и председателят на сдружение "Институт на дипломираните финансови консултанти" Преслав Китипов в ефира на предаването „Твоят ден" по NOVA NEWS.

„Новината е очаквана. Европейската икономика показва по-всеобхватни признаци на забавяне, но не са лихвите тези, които пречат. Има структурни проблеми, които не могат да се решат с лихвените нива", каза Хампарцумян. Той допълни, че Европа трябва да се реиндустриализира по стандартите на 21 век.

„Трябва да обърнем внимание на трансфера на ЕЦБ към българската действителност. Той не е директен, защото България не е член на еврозоната. Въпреки това има отражение и тук", обясни Китипов.

Финансистът каза, че България трябва да поиска нов конвергентен доклад и допълни, че страната дългосрочно има интерес да приеме еврото. Китипов сподели същата позиция по този въпрос.