Цветелина Пенкова e преизбрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент
Секция: ПОЛИТИКА
18 Октомври 2024 11:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цветелина Пенкова e преизбрана за вицепрезидент на Групата за подкрепа на ядрената енергетика в Европейския парламент

/КРОСС/ Евродепутатът Цветелина Пенкова постигна поредна победа в новия мандат на Европейския парламент. Тя активно помогна отново да бъде създадена Група за подкрепа на ядрената енергетика и определи ключовите ѝ приоритети за новия законодателен мандат.

Групата беше първоначално създадена през 2021 г. и обедини евродепутати от различни политически семейства от няколко държави. За момента в нея членуват евродепутати от Франция, България, Холандия, Белгия, Словакия, Швеция, Словения и Чехия, но през този мандат се очаква към нея да се присъединят и представители на други държави.

„Тази група изигра ключова роля за постигане на успехите, с които можем да се похвалим в периода 2019 г. - 2024 г.. Благодарение на съвместните ни усилия успяхме да признаем ядрената енергетика за зелена и устойчива и да я включим в списъка със стратегически технологии в Плана за реиндустриализация на Европа. Очаквам в настоящия мандат да продължим да работим активно за предоставяне на европейско финансиране за сектора.", заяви Цветелина Пенкова.

Амбицията на групата е да продължи да си сътрудничи с т.нар. ядрен алианс, който обединява почти половината държави членки в Съвета на ЕС. Със съвместни усилия тези две инициативи имат за цел да укрепят и засилят ролята на ядрената енергетика в новия мандат на европейските институции.

На първото си заседание за новия политически сезон групата призовава бъдещата Европейска комисия да поеме ясни ангажименти към развитие на ядрения сектор в Европа и изведе 5 основни приоритета за бъдещата си работа:

-приемане на ясен план за действие за ядрена енергия (PINC);

-достъп до публично и европейско финансиране за ядрени проекти;

-насърчаване на европейската ядрена индустрия чрез новосъздадения Европейски алианс за малки и модулни реактори;

-справедливо третиране на ниско-въглеродния водород, произведен от ядрена енергия;
засилване на мерките за нови умения, научни изследвания и иновации в ядрената сфера.

Декларацията, която съдържа тези пет основни приоритета, ще бъде изпратена до председателя на Европейската комисия и до кандидата за комисар по енергетика.