Израел потвърди официално, че лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е ликвидиран
Секция: СВЯТ
18 Октомври 2024 14:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Израел потвърди официално, че лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е ликвидиран

/КРОСС/ Израелската армия потвърди официално, че лидерът на "Хамас" Яхия Синуар е бил убит. Той е бил ликвидиран по време на рутинна операция на военните на Тел Авив. Военните са разполагали само с информация, че в сграда в град Рафа, южната част на Ивицата Газа, са се намирали бойци на „Хамас", но не и, че сред тях е и самият лидер на групировката.

"Яхия Синуар се криеше на мястото, където нашите сили нападаха от дълго време. Не знаехме, че той е там, но продължихме да действаме решително. Силите ни идентифицираха трима терористи, които бягаха от къща на къща и се разделиха, след като бяха обстрелвани. Синуар избяга сам към една от сградите. Но работата ни не е свършена - няма да спрем, докато не върнем всички заложници у дома, по какъвто и да е начин", заяви говорителят на израелската армия Даниел Хагари.

Израелската армия разпространи кратко видео, заснето с дрон, в което се вижда ранен мъж, представен като Яхия Синуар точно преди да бъде убит.

„Държавата Израел се разправи днес с Яхия Синуар, подъл убиец и терорист Яхия Синуар е терористът, архитерористът, който планира и извърши 7 октомври, когато бяха убити толкова много невинни израелци - деца, жени и възрастни хора", заяви министърът на отбраната на Израел Йоав Галант.

Синуар беше обявен за водач на организацията през август, след убийството на предшественика му Исмаил Хания в Техеран. Той е смятан за стратег на безпрецедентното палестинско нападение срещу израелска територия през есента на миналата година, заради което избухна войната в Газа. Смъртта му едва ли ще сложи край на конфликта, но според Израел това може да е стъпка в тази посока.

"Той е мъртъв. Беше убит в Рафа от смелите войници на Израелските сили за отбрана. Това не е краят на войната в Газа, но е началото на края. Към народа на Газа имам едно просто послание: тази война може да приключи още утре, ако "Хамас" сложи оръжията си и върне нашите заложници. "Хамас" държи 101 заложници в Газа, които са граждани на 23 държави. Израел се ангажира да направи всичко възможно, за да върне всички тях у дома", обяви Бенямин Нетаняху.


Редица световни лидери реагираха като обявиха, че елиминирането на Синуар трябва да стане повод за прекратяване на конфликта в Газа. Вашингтон ще удвои усилията си в тази посока, заяви държавният секретар Антъни Блинкън.

Синуар беше сочен като главния виновник за терористичните атаки от 7 октомври, заяви френският президент Еманюел Макрон. "Днешният ден е повратна точка, както и военен успех за Израел. Този повод трябва да бъде използван, за да бъдат освободени всички заложници и войната да бъде окончателно прекратена. Нужно е да се сложи край на военните операции, за да се открие най-накрая надеждна политическа перспектива, както за израелците, така и за палестинците", подчерта Макрон.

От Берлин, където пристигна за среща с лидерите на Германия, Франция и Великобритания, Джо Байдън определи 17 октовмри като добър ден за Израел, за САЩ и за света. Той заяви, че е време да се продължи към прекратяване на огъня в Газа.