ПромениКартинката и CineLibri напълниха залата на кино Одеон
Секция: КУЛТУРА
18 Октомври 2024 15:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ПромениКартинката и CineLibri напълниха залата на кино Одеон Зрителите видяха новата поредица видеа на студенти от НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", посветени на каузата зад ПромениКартинката, и премиерата на филма „Блубек"

/КРОСС/ Информационната кампания на Филип Морис България ПромениКартинката и кино-литературният фестивал CineLibri с първото си дискусионно събитие за ролята на киното и фестивалите с кауза напълниха залата на кино Одеон.

Как киното и фестивалите у нас припознават каузата за опазване на околната среда, а изкуството вдъхновява и ангажира по значими за обществото теми, споделиха специалните гости. В препълнената зала на кино Одеон, като част от 10-ят юбилей на Международният литературен и кинофестивал CineLibri, зрителите имаха възможност да разберат повече и за успешната колаборация между НАТФИЗ „Крьстьо Сарафов" и ПромениКартинката, в резултат на която са новата поредица вдъхновяващи видеа на студентите от Академията, посветени на каузата за отговорно потребителство поведение и опазване на природата от замърсяване с неправилно изхвърлени тютюневи филтри и други отпадъци. Видео творбите на младите второкурсници от НАТФИЗ получиха бурни аплодисменти от всички присъстващи в кино Одеон, а в социалната мрежа ТикТок вече имат над половин милион гледания.


Такси / #ПромениКартинката x НАТФИЗ (youtube.com)

Проектът е част от успешното партньорство за трета поредна година между НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", факултет „Екранни изкуства" и Филип Морис България - компанията, която стои зад екологичната кауза.

Освен на въздействащите видеа на младите талантливи творци, публиката в залата се наслади и на премиерния филм „Блубек", който разкрива духовната близост на една майка с нейната дъщеря, споделената им страст към океана и борбата за опазването му - красиво напомняне за способността на всеки от нас да участва в промяната на света.

Хората от артистичните среди бяха едни от първите, които веднага прегърнаха кампанията, тъй като разпознаха в нея дори още по-голям обхват от темата за опазването на околната среда от замърсяване, а именно - темата за промяна на средата у нас и за промяна на самите нас. Водени от вярата ни в силата на изкуството, и по-конкретно аудио-визуалната му форма, да провокира към размисъл, дебат по социално значими теми и към действия за промяна, реализираме успешни колаборации с много от водещите културни и арт фестивали у нас", заяви Анелия Иванова, мениджър връзки с обществеността във Филип Морис България и един от основните двигатели зад кампанията ПромениКартинката. По отношение на дългосрочното партньорство на кампанията с с НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" тя добави, че се е получило съвсем естествено и се развива толкова успешно най-вече „благодарение на таланта на младите студенти и професинализма на преподавателите".

Анелия Иванова допълни, че всяка година се присъединяват към каузата все повече и повече партньори, съмишленици и доброволци и че от компанията вярват, че това е доказателство, че по този начин ще се случи истинска промяна.

Според доц. Росица Илиева, преподавател в катедра "Филмова и телевизионна режисура и анимация", факултет „Екранни изкуства" в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов" винаги, когато има сериозни каузи, които касаят обществото, а в този случай и планетата, се търсят съмишленици и посланици на тези каузи.

В този случай посланици на каузата и конкретно на Променикартинката са нашите студенти. Изкуството е начин на индиректно общуване, който изключително директно обаче влияе върху всеки един от нас. Това е начинът тези млади хора да бъдат актуални спрямо проблемите, които ги вълнуват. И един от тях е екологичната катастрофа през последните години. Не може образованието да остане безразлично по темите, които са важни за държавата и всички хора. Естествено, че в нашата среда се търсят каузи, възможност студентите да се ангажират с тях, да отправят послания, които да резонират в обществото. Студентите, освен, че са много талантливи, те живеят с проблемите, които пряко ги засягат и са верни на каузата, на доброто, подчерта доц. Илиева.

Аз съм щастлив, че студентите имат рефлекс за подобен социален проблем, той е общочовешки, нито е локален, нито е измислен. Става въпрос за нещо реално, което виси като дамоклев меч върху цивилизацията. И това не трябва да е кампания, това трябва да е всекидневие, допълни проф. д. н. Божидар Манов.

Културата е един от най-мощните ретранслатори на послания, категоричен е и Петър Димитров, основател на фестивала A TO JAZZ. В рамките на водещия музикален фестивал A TO JAZZ, както и на Синелибри, се излъчва новата поредица от въздействащи видеа, създадени от студентите във факултет „Екранни изкуства" в НАТФИЗ.

Ние като фестивал успяваме да отправим тези послания към нашата публика и на практика да покажем какво могат да следват като фестивални правила, които да отнесат вкъщи. Какво правим - имаме разделно събиране на отпадъците, използваме посуда за многократна употреба, така спестяваме почти 1 тон пластмаса. Тази година за първи път направихме измерване на екологичният и въглероден отпечатък на културно събитие чрез партньорство със словашка фирма, тъй като все още такова ноу-хау в нашата страна няма, допълни от своя страна и Петър Димитров.

Аз съм фас / #ПромениКартинката x НАТФИЗ (youtube.com)

Общо девет екипа от студенти във втори курс по режисура, операторско майсторство, драматургия, монтаж, звук, сценарий и продуцентство представят по провокативен и въздействащ начин своя поглед как да „променим картинката", като отправят апел за социално отговорно поведение и опазване на околната среда.

Всички атрактивни видеа можете да видите в Специални проекти - Промени Картинката (promenikartinkata.bg)
Предстоят и още две прожекции на филма Блубек, в рамките на които ще се излъчат и видеата на младите творци от НАТФИЗ.