Министър Найден Тодоров откри българския национален щанд на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн
Секция: КУЛТУРА
18 Октомври 2024 17:46
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Найден Тодоров откри българския национален щанд на Панаира на книгата във Франкфурт на Майн

/КРОСС/ „Книгите са нашето спасение в един свят, в който хората са забравили да мечтаят, да съчувстват на съседния човек. Свят, в който сякаш сме загубили надеждата за бъдещето. Книгите са лекарство за нашите души. Те ни учат на емпатия, учат ни да използваме въображението си, за да мечтаем за едно по-красиво бъдеще, а често ни дават и идеите как да продължим напред". С тези думи министърът на културата г-н Найден Тодоров откри официално българския национален щанд на Панаира на книгата в гр. Франкфурт на Майн, Германия - най-големия книжен форум в света и поздрави участниците в изложението.

Г-жа Десислава Алексиева - председател на УС на Асоциация „Българска книга", благодари на Министерството на културата на България за традиционната подкрепа, която оказва и без която българското участие не би могло да се осъществи.

Специални благодарности бяха изказани към Н. пр. г-н Григор Порожанов - посланик на Република България в Германия, г-жа Диана Попова - генерален консул на Република България във Франкфурт на Майн и г-н Борислав Петранов - директор на Българския културен институт в Берлин за така ценната подкрепа, оказана при организирането на най-важното за Асоциацията международно събитие.

„Само обединени от мисията на книгите, носещи духа на промяната, можем да намерим път един към друг, да разберем и приемем различията си и да създадем един по-добър свят" - каза г-жа Алексиева.

В изказването си заместник-министърът на външните работи г-жа Елена Шекерлетова изтъкна, че литературата има силата да изгражда своеобразни мостове между хора, региони и култури. В множество аспекти това съвпада и с мисията на дипломацията - да създава предпоставките за взаимно познаване, разбиране и сътрудничество, да допринася за предотвратяването и разрешаването на конфликти.

Г-жа Шекерлетова пожела на участниците в Панаира вдъхновяващи срещи и обогатяващи разговори, които същевременно да послужат и като стимул за младите автори.

Гости на събитието бяха и почетните консули на Р България д-р Инго - Ендрик Ланкау и г-н Вернер Йостмайер, както и международни партньори и приятели на АБК, между които г-н Георг Хауслер - директор по Култура, творчество и спорт на ЕК, г-н Арно Паскуали - заместник-ръководител на отдел „Култура" на Изпълнителната агенция за образование, аудиовизия и култура (EACEA) на Европейската комисия, отговарящ за „Творческа Европа" на ЕС, г-жа Анне Бергман - директор на Федерацията на европейските издатели, и г-жа Джули Белградо - директор на Европейската и международна федерация на книготърговците.

Международният панаир на книгата във Франкфурт е изключително важно събитие както за представянето на български автори, така и за осъществяването на качествен международен обмен в сферата на литературата и книгоиздаването. Събитието е ключово за подпомагането и разпространението на българската култура в чужбина.

Тази година българският национален щанд, организиран от Асоциация „Българска книга" с подкрепата на Министерството на културата на Р България, е разположен в зала 4.1 - щанд D85 на площ от 32 кв. метра и е специално изграден и проектиран за нуждите на страната ни. На него присъстват книгите на всички издателства, пожелали да се включат в изложението.

Изданията са разделени в 4 категории:

- Художествена литература
- Нехудожествени книги
- Детски книги
- Наградени и номинирани издания и автори.

В програмата на българския щанд за седмицата са включени събития с четирима български автори, както и събитие за децата от българските училища в Германия.

Програмата е, както следва:

• Четвъртък (17.10)
14:15 - Среща с българската писателка Елена Алексиева;
15:30 - Среща с Тодор П. Тодоров - носител на специална награда на Европейската литературна награда;

• Събота (19.10)
15:00 - Среща с българския автор Роберт Леви;
16:00 - Представяне на книгата „Антарктическият стопаджия" с Иглика Трифонова;

• Неделя (20.10)
11:00 - Четене за деца от българските училища в Германия с Десислава Алексиева.

Информация за българските издания може да бъде открита в каталозите, съставени от Асоциация „Българска книга", както и в антологиите на Националния център за книгата.