5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност стартират с европейско финансиране
Секция: БЪЛГАРИЯ
18 Октомври 2024 16:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
5G проекти за детско здравеопазване и автоматизирана мобилност стартират с европейско финансиране

/КРОСС/ Четири проекта с български участници ще бъдат финансирани от Механизма за свързване на Европа с общо 12 млн. евро. „За екипа на Министерството на транспорта и съобщенията като национален координатор на цифровия сектор от Механизма, е важно, че и четирите проекта, с които кандидатстваха наши организации, спечелиха финансиране", коментира министър Красимира Стоянова.

„Виваком България" ЕАД, община Бургас, университет „проф. д-р Асен Златаров" - Бургас и Югоизточен дигитален иновационен хъб ще модернизират и изграждат 5G инфраструктура в 34 отдалечени населени места в област Бургас, в които няма педиатри. Проектът 5GEDGE4HEALTH спечели европейско финансиране в размер на 3,2 млн. евро. Ще бъде направена връзка с Координационно-консултативния център по телемедицина, разположен в новоизграждащата се „Многопрофилна болница за активно лечение по детски болести „Св. Анастасия" в Бургас. В 10 от предвидените в проекта населени места ще има стационарни центрове за здравно обслужване. В останалите 24 градове и села чрез специализирани 5G „свързани" линейки ще се осъществяват дистанционни детски консултации, периодични прегледи и ще се оказва спешна медицинска помощ. Бъдещата инфраструктура ще позволява високоскоростни изчисления, бърза обработка и анализиране на пациентски данни в реално време, което ще подпомогне медицинските специалисти да вземат по-бързи и информирани решения.

По конкурс „5G покритие по транспортните коридори" е финансиран проект 5G TRACKS с български участници „Виваком България" ЕАД и Агенция „Пътна инфраструктура". Те получават европейско финансиране в размер на 4,5 млн. евро. Целта е да се осигури непрекъснато 5G покритие за свързана и автоматизирана мобилност по коридора Ориент/Източно-Средиземноморски в трасето между Гърция, България и Турция.

Проект 5G SAMITEA с български участници „А1 България" ЕАД и летище София е финансиран с 3,9 млн. евро. Ще бъде изградена 5G частна и публична мобилна мрежа на летище София, която ще осигури услуги за комуникация, мобилност, сигурност и безопасност. В критични ситуации, мобилната частна мрежа на летище София ще осигурява достатъчен капацитет и ще предоставя достъп на български публични органи като полиция, пожарна, бърза медицинска помощ, звена за борба с тероризма и др.

По конкурса за проучване на възможностите за опорна свързаност на цифрови портали е финансиран проект BDGS - Balkans Digital Gateway Study с участник „Вестител" АД. Дружеството получава финансиране в размер на 340 940 евро. Ще бъде направено проучване за балкански цифров портал с висок капацитет, свързващ Атина, София, Скопие и Букурещ в една мрежа. Ще бъдат търсени възможности за осигуряване на трансгранична свързаност. Целта е да се изготви стратегия за подобряване на достъпа до опорна свързаност в България, Гърция и Румъния; намаляване на цените чрез увеличаване на предлагането на услуги, включително чрез подводните кабели в Черно море; подобряване на свързаността и др.

Пресцентър нa Министерство на транспорта и съобщенията