Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“
Секция: Здраве
19 Октомври 2024 09:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината – 2024“

/КРОСС/ Проф. Мария Токмакова е носител на приза „Лекар на годината - 2024". Отличието беше връчено на проф. Токмакова от д-р Николай Брънзалов, председател на Българския лекарски съюз по време на официална церемония в Националния исторически музей.

Проф. Токмакова е началник на отделение към Кардиологична клиника в УМБАЛ „Св. Георги" - Пловдив и заместник-ректор по научно-изследователската дейност в Медицински университет - Пловдив.

Благодаря за изключително високата чест, това е огромно признание, каза проф. Токмакова. Тя благодари на своя баща, на учителите си в България и в чужбина, на колегите си и на семейството си. Посвещавам наградата на моите колеги, каза още тя.

Проф. Токмакова завършва Медицински университет (МУ) - Пловдив през 1995 година. Започва работа като докторант към секция „Кардиология" във висшето училище през 1996 г., става асистент, а след това главен асистент. Има придобити специалности по вътрешни болести и кардиология, образователна и научна степен „доктор", а през 2008 г. придобива и научно звание „доцент" по кардиология. През 2011 г. завършва магистратура по здравен мениджмънт. Лекарят на 2024 г. има специализации в Унгария, Франция, САЩ и др. От март 2019 г. досега е главен координатор на експертния съвет по специалност „Кардиология" към Министерството на здравеопазването. Проф. Токмакова е била научен секретар и председател на Дружеството на кардиолозите в България. От тази година е член на Управителния борд на Европейското кардиологично дружество.