Цяла Куба потъна в мрак: Над 10 млн. души са без ток
Секция: СВЯТ
19 Октомври 2024 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цяла Куба потъна в мрак: Над 10 млн. души са без ток

/КРОСС/ Авария потопи цяла Куба в непрогледен мрак за почти цяло денонощие. Заради срив в топлоцентрала над 10 млн. души са без ток. Прекъсванията на електричеството не са рядкост в Куба, но от десетилетия не е имало авария с такъв мащаб.

Неработещи светофари, затворени училища, спрян градски транспорт и най-вече хаос. Близо денонощие Куба вече е без ток след авария в топлоцентрала, която оказа ефект върху електропреносната мрежа в цялата страна.

Около 11 преди обяд токът спира и първоначално никой не се впечатлява, защото подобни аварии не са рядкост. Проблемът обаче се оказва много по-сериозен и над 10 млн. души са без електричество за неопределено време.

"Свикнали сме да нямаме ток по 2-3 часа, но това вече е непоносимо", коментира Рафаел, жител на Хавана.

Президентът Диас-Канел обясни, че извънредната ситуация е заради трудностите Хавана да купи необходимото гориво за централите си поради засилването на ембаргото, което Вашингтон налага на Куба от 1962 година.

"Страх ме е да изляза на улицата - в нашия квартал има много престъпност и сега, когато сме и без ток, не знам какво да очаквам", сподели Юния, жителка на Хавана.

Последната подобна криза в страната е преди 5 години, когато системната липса на ток изкара по улиците хиляди протестиращи, болниците в страната бяха пред колапс, а все повече хранителни стоки се бяха превърнали в дефицит.