Десетки граждани се събраха на мирно шествие срещу трафика на хора в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
19 Октомври 2024 14:30
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Десетки граждани се събраха на мирно шествие срещу трафика на хора в София

/КРОСС/ Десетки граждани се събраха на мирно шествие срещу трафика на хора с цел трудова и сексуална експлоатация в София. Организатори на международната инициатива „Поход за свобода", която се провежда у нас от 2014 г., са „Кампания А21". Поводът е Европейският ден за борба с трафика на хора - 18 октомври. Шествието е придружено от органите на реда.

То тръгна малко след 11:00 ч. от Моста на влюбените до Националния дворец на културата. Ще премине през централните улици на града по маршрут бул. "Витоша"- пл. "Света Неделя" - ул. "Съборна". Очаква се да стигне пред Народен театър „Иван Вазов", където ще бъде закрита инициативата с концерт на група "Молец", Ернесто Венесуела, Крисия Тодорова и Детска вокална група "Бонбон".

Бяха издигнати плакати с надписи: "Заедно можем да сложим край на трафика на хора", "Трафикът на хора е незаконна търговия с човешки същества" и "Да премахнем робството. Навсякъде, завинаги". 

Преди началото на шествието, млади български и чуждестранни доброволци, както и семейства, разказаха на присъстващите за инициативата и посланието на събитието. Те раздаваха информационни материали и тениски с надписи "Поход за свобода" и "Да спрем още днес робството". 

България е основна страна източник на трафик на хора в Европейския съюз, се посочва в информационен бюлетин, раздаден от организаторите на шествието. Трафикантите у нас най-често намират път към жертвите си онлайн. "През 2023 г. малко над 27 % от жертвите са били трафикирани и чрез фалшиво предложение за работа. Според информацията около 64 % от съобщените на горещата линия случаи за жертви на трафик на хора са жени.

Проблемът с трафика на хора е изключително сериозен, каза пред журналисти Даниела Савеклиева, секретар на Националната комисия за борба с трафика на хора. По думите ѝ трудовата и сексуална експлоатация на на хора е съвременното робство в 21 век, което отнема свободата и е престъпление срещу  достойнството и личността. Според нея трудовата експлоатация разширява мащабите си, като жертви стават и деца. 

Мирни демонстрации се провеждат и в други български градове, сред които Бургас, Варна, Велико Търново, Враца, Плевен, Пловдив и Стара Загора.