Компании от ядрения сектор на страните от БРИКС+ се обединяват в „Платформа за ядрена енергия“
Секция: Русия
19 Октомври 2024 17:40
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Компании от ядрения сектор на страните от БРИКС+ се обединяват в „Платформа за ядрена енергия“

/КРОСС/ Ръководителите на големите ядрени компании и организации от страните членки на БРИКС+, сред които Русия, Китай, Южна Африка, Бразилия, Иран, Етиопия и Боливия, проведоха първа среща в рамките на „Платформа за ядрена енергия".

В Музея на атома в Москва, участниците обсъдиха инициативата и очертаха основната цел на платформата - разработване и прилагане на най-добрите практики и съвременни подходи в областта на енергийното и неенергийното използване на ядрените технологии за граждански цели на пазарите на БРИКС и БРИКС+, както и разработването на механизми и модели за реализиране на ядрени проекти в страните членки на БРИКС.

„Много от членовете на БРИКС вече са технологични двигатели на международния ядрен пазар. Общият опит може и трябва да бъде използван и възпроизведен в цялото пространство на БРИКС, както и на глобално ниво. Ето защо обединяваме усилия в рамките на Ядрената платформа на БРИКС - доброволно обединение на компании, професионални общности и неправителствени организации в ядрената сфера, в подкрепа на развитието и внедряването на ядрени технологии", подчерта Алексей Лихачов, генерален директор на „Росатом".

Новата асоциация ще подпомага развитието и внедряването на ядрени технологии за граждански цели в страните от БРИКС+ чрез сътрудничество, обмен на най-добри практики и съвременни подходи за реализацията на ядрени проекти 

Експертни прогнози сочат, че до 2050 г. страните от БРИКС ще осигуряват поне половината от световното производство и потребление на енергия, като ядрената индустрия ще играе важна роля в задоволяването на нарастващото търсене. Страните членки на БРИКС имат решаващ принос за развитието на световната ядрена енергетика - до 2030 г. поне 2/3 от разгръщането на атомния парк в света ще се дължи на тях.