Цончо Ганев, „Възраждане“: Ръстът, който имаме, е благодарение на актуализираните заплати и пенсии
Секция: ПОЛИТИКА
20 Октомври 2024 06:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Цончо Ганев, „Възраждане“: Ръстът, който имаме, е благодарение на актуализираните заплати и пенсии

/КРОСС/ Всички евроатлантически партии, които напират за еврозоната, трябва да отговарят на един много простичък въпрос: ще вдигат данъците или ще орежат социалните придобивки - пенсии и актуализации на заплатите в държавния сектор. Това каза снощи Цончо Ганев - водач на листата на „Възраждане" във 2-ри МИР-Бургас и в 23-ти МИР-София, в предаването „Говори сега" по БНТ.

Дефицитът от 18 милиарда лева плаши тези, които искат да ни вкарат в еврозоната.

„Възраждане" казва много ясно, че цената за влизане в еврозоната не трябва да бъде платена от всеки един данъкоплатец, защото ние не сме готови. Не го казваме просто ние, а и Световната банка, и Европейската централна банка", посочи Ганев.

Актуализация на пенсиите и заплатите трябва да има, категоричен бе той.

Българското производство бележи спад, тъй като нашата икономика се крепи на партньорство с държавите от Централна и Западна Европа, където вече има рецесия, фалити и изтегляне на цели производства от Европа. „Когато имаме такава ситуация, българското потребление е това, което движи БВП напред. Ръстът, който имаме, е благодарение на актуализираните заплати и пенсии. Това обаче води до вдигане на инфлацията и се получава един омагьосан кръг. Ние обаче не може да оставим най-бедните в България. Затова едно от решенията е диференцирана ставка. Това, което предлагаме, е малката потребителска кошница за най-бедните да е с 9% ДДС и лекарства", заяви кандидатът за депутат.

Средствата за това могат да дойдат от помощите за Украйна, обясни Ганев. „Ние сме налели над 100 милиона само за издръжката за две години на хората-туристи от Украйна, само за тях, за нищо друго. Военната помощ е нещо съвсем друго. Нищо не взимаме като пари, имаме заявки, че ще получим пари, но не сме взели. Това са пропуснати ползи за нашия бюджет", коментира той.

Здравеопазването не е реформирано, а непрекъснато увеличаващите се средства потъват, заяви Ганев. „България е една от първите държави в света по доплащане на здравни услуги. Има възможност за оптимизиране на разходи. Отварят се нови и нови болници, които унищожават здравната система. България дава над 2 милиарда за частни болници, които работят само по скъпите пътеки", посочи Ганев.