Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата
Секция: Здраве
20 Октомври 2024 08:11
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата Повече от 420 000 българи живеят с остеопороза

/КРОСС/ На 20 октомври отбелязваме Световния ден за борба с остеопорозата, който тази година ще премине под мотото „Кажи „Не" на чупливите кости". Основната цел на инициативата е да насърчи хората от рисковите групи да направят своя DXA скенер.

„Здравето на нашите кости е от съществено значение. Остеопорозата представлява сериозна заплаха с потенциално тежки последствия. Важно е да идентифицираме индивидуалните рискови фактори и да се грижим за костите си с такава сериозност, каквато отделяме на здравето на сърцето", подчертават от Международната фондация по остеопороза (МФО).

Повече от 420 000 българи живеят с остеопороза, като 80,4% от тях са жени, а 19,6% - мъже. На всеки час в България се регистрират средно по шест фрактури, свързани с крехките кости, което се равнява на около 150 счупвания на ден.Над 4% от българските мъже над 50 години получават бедрена фрактура, което често води до обездвижване. Въпреки че остеопорозата се възприема като предимно „женски проблем", проучвания показват, че мъжете имат двойно по-голям риск от смърт след счупване на бедрената кост. Смъртността, свързана с остеопорозата в България, е по-висока (184 на 100 000) в сравнение с Европейския съюз (116 на 100 000).

Изследването на костната плътност, известно още като DXA скенер, е най-надеждният метод за диагностициране на остеопороза. Процедурата, наречена остеодензитометрия, е безболезнена и отнема около 20 минути, с изключително ниско радиационно натоварване - едва 3 до 5 микросиверта (µSv) при изследване на лумбалните прешлени. За сравнение, по време на полет от Европа до Северна Америка човек получава радиация, равна на 60 микросиверта. Ранното диагностициране на остеопорозата е от ключово значение, тъй като позволява отлагането на последствията от загубата на костна маса.

България е на едно от последните места по брой проведени изследвания на костната плътност в сравнение с останалите страни от Европейския съюз, което затруднява поставянето на диагноза и назначаването на адекватно лечение.

Остеопорозата при мъжете се развива в резултат на сложна комбинация от фактори, включително възрастов дефицит на полови хормони, генетична предразположеност и нездравословен начин на живот, характеризиращ се с липса на физическа активност, тютюнопушене и прекомерна употреба на алкохол.

Съществуват и здравословни състояния като диабет и ревматоиден артрит, които увеличават риска, а рязката загуба на тегло (над 10%) също може да повлияе на костната плътност. С напредването на възрастта производството на естрадиол и тестостерон при мъжете намалява, като в резултат костната плътност намалява по-бавно в сравнение с жените, при които нивата на естроген рязко спадат по време на менопаузата.

Лечението на остеопорозата включва не само медикаменти, но и здравословно хранене, достатъчен прием на витамин D и калций, както и редовна физическа активност, обръщат внимание от Амджен България, инициатор на кампанията, която тази година е насочена повече към мъжкото костно здраве. Пациентите трябва стриктно да следват указанията на своите лекари, за да се справят ефективно с проблема.

Източник: БГНЕС