Мариана Кукушева: Реколтата от зърно е добра като количество
Секция: Коментари
20 Октомври 2024 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мариана Кукушева: Реколтата от зърно е добра като количество

/КРОСС/ Към момента няма място за притеснение. Реколтата от зърно е добра като количество. Поради голямата суша зърното на България е с изключително високи протеинови качества. Надявам се, че това ще доведе до много добър стокооборот за българските земеделски производители. Това каза Мариана Кукушева - председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите, в предаването „Денят започва с Георги Любенов" по БНТ.

Реколтата на зърно тази година е над 6,8 милиона тона. За вътрешно потребление е необходим около 1 милион тона. „Българският хляб се работи с най-добрата пшеница, произведена в България. Всякакви спекулации от некомпетентни хора, които твърдят, че хлябът се произвежда от фуражна пшеница, са опит за обругаване на хляба", заяви Кукушева.

България е износител освен на зърно, и на брашно.

До края на 2024 г. цената на хляба се продава с нулев ДДС. „Ако всички останали компоненти се задържат в същите параметри, не очаквам каквото и да е притеснение по отношение на покачване цената на хляба. Но ако в Бюджет 2025 нулевото ДДС на брашното и хляба отпаднат - абсолютно политическо решение, очакваме категорично покачване на цената на хляба с повече от 20%, защото между доставната цена и ДДС винаги има една търговска надценка. Това ще предизвика цената на хляба да има често покачване", заяви Кукушева.

Масово в европейските страни ДДС за хляба е 0%. По думите й въвеждането на нулева ставка е изсветлило изцяло бранша. „Вече нямаме сив сектор в бранша, а това е огромен икономически ефект", подчерта тя.