Прославление на св. мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски. Св. равноап. Аверкий, еп. Йераполски, чудотворец. Св. мчци Александър еп. и Ираклий воин. Преп. Лот Египетски
Секция: Църковен календар
22 Октомври 2024 05:57
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Прославление на св. мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски. Св. равноап. Аверкий, еп. Йераполски, чудотворец. Св. мчци Александър еп. и Ираклий воин. Преп. Лот Египетски

/КРОСС/ В началото на миналото столетие, към края на 1905 г., едно откритие предизвиква небивало оживление в църковния ни живот, изблици на чиста радост и въодушевление и всенародна прослава на Божието име. При разкопки в притвора на съборния храм на Бачковската света обител, извършени по инициатива на тогавашния игумен - йеромонах, а по-късно архимандрит Паисий (Пастирев), са открити и удостоверени гробът и мощите на небесния покровител, молитвен застъпник за православния български род и последен български патриарх от епохата на Средновековието - дивния и всеправославно почитан св. Евтимий Търновски.

Събитията от онези паметни за Православната ни църква и за целия ни народ дни са своевременно и подробно документирани. Документиран е и онзи порив на вярата и благочестието, който незабавно събира пред новооткрития гроб неизброимо множество поклонници, славещи и възхваляващи Бога в Неговия дивен угодник Евтимий - последен по ред, но първенствуващ според мащабите и значимостта на делото си първойерарх на славната наша Търновска патриаршия. Не закъсняват и чудесата, които Всемилостивият Бог извършва чрез Своя угодник Евтимий Търновски и които са още едно потвърждение за истинността на откритите тогава негови свети мощи.

Всичко това е отразено в периодичния печат, а надлежният „Доклад на комисията по изследване откритието на св. мощи на последния български патриарх Евтимия" още в началото на декември 1905 г. е публикуван в официалния печатен орган на светата ни Православна църква „Църковен вестник". През последвалите години темата е разглеждана и осветлявана неведнъж и в специално посветени на безценното откритие изследвания. За открития гроб и намерените там свети мощи на последния Търновски патриарх Евтимий пишат както тогава, така и в по-ново време, някои от най-големите и авторитетни имена на родната хуманитаристика.

Ала изконният враг на човешкото спасение, който винаги е бил „лъжец и баща на лъжата" (Ин 8:44), не могъл и този път да не опита да помрачи радостта на Христовото словесно стадо, посаждайки семената на съмнението в достоверността на намерените в Бачковския манастир свети мощи на светителя Евтимий Търновски. И като намерил оръдия на богоборческата си воля в лицето на люде амбициозни - хора, преследващи в Църквата свои лични и егоистични цели, вместо общоцърковната и общонародна полза, успял да предизвика дълговременни ожесточени спорове, включително и сред учени-изследователи, относно направеното от отец-игумена Паисий (Пастирев) откритие.

Това съмнение битува и до днес, а поради това продължават и споровете върху автентичността на откритите през 1905 г. свети мощи на св. Евтимий Търновски. И най-вероятно тези спорове и съмнения ще продължават още дълго, възпрепятствайки Православната ни църква да стори онова, което е длъжна да направи, а именно: да оповести официално и окончателно пред Божия народ, пред посестримите православни църкви и пред целия свят истината, че в Бачковската света обител „Успение Богородично", оказала се по Божий промисъл последен земен дом на последния ни Търновски патриарх св. Евтимий, и днес се покоят неговите свети мощи - за прослава на Божието свято име и за утеха на всички онези, които с вяра прибягват към светите му молитви пред Божия престол.

Ето защо, със съзнание за своя дълг и своята отговорност пред Бога и пред дивния Негов угодник св. Евтимий Търновски, а също така и пред поверения му от Бога Негов народ, Светият Синод на Българската православна църква - Българска Патриаршия днес призовава за прекратяване на споровете и разногласията, като постановява учредяването на нов празник - Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски.

Нека този светъл празник да бъде за духовна радост на светата ни Църква. Светло да украсява с красотата си богослужебния ни календар и да приканва Божия народ към още по-усърдно изпълнение на Божията свята воля и изпросване на Божията милост по молитвите на Търновския светител Евтимий, покланяйки се вече не само пред неговия образ, изписан на светите му икони, а и пред чудотворните свети мощи на този наш отец, патриарх и всякога верен застъпник пред нашия Всеблаг Небесен Отец.

По молитвите на Пресвета Богородица, на светия Търновски патриарх Евтимий и на всички Свои угодници от българския християнски род Господ Бог щедро да ни дарува Своя мир и Своята любов и да ни укрепва със Своята неоскъдяваща благодат!

Честит и благословен празник!

Св. Синод е известен за откритията и назначава комисия в състав: синодалният протосингел Неофит (сетнешен видински митрополит), йеродякон Григорий и проф. Васил Златарски, която проверява на място фактите. Техният доклад е публикуван на цели пет вестникарски страници в бр. 50 на „Църковен вестник" от 23 декември 1905 година. Докладът описва подробно как е станало откриването на гробовете, като при отварянето на втория гроб в присъствието на игумена, всички братя и слуги „се разнесла благоуханна миризма, такава, каквато издава св. миро... Почнали да разгледват костите, от които благоуханието се разнесло все по-силно и по-силно". Комисията свидетелства, че при отварянето на гроба в нейно присъствие на 11 декември отново е било усетено „същото силно благоухание... и всички наоколо придошли граждани и военни се питаха: „какво е това благоухание?" В следващия брой 51-52 на същия вестник В. Златарски публикува още един материал за намерения надпис с приложено факсимиле. Породилите се след това спорове спират прославлението на мощите до наши дни.

Ето защо Св. Синод със съзнание за своя дълг и своята отговорност пред Бога и пред дивния Негов угодник св. Евтимий Търновски, а също така и пред поверения му от Бога Негов народ, призова за прекратяване на споровете и разногласията, като постановява учредяването на нов празник - Прославление на светите мощи на св. Евтимий, патриарх Търновски, който оттук нататък ще се чества на 22 октомври.

Източник: https://bg-patriarshia.bg