След сигналите за замърсяване на река Новачица в София. Какво показва проверката и има ли риск от екокатастрофа
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2024 11:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
След сигналите за замърсяване на река Новачица в София. Какво показва проверката и има ли риск от екокатастрофа

/КРОСС/ Продължава разнищването на един фрапиращ случай с много неизвестни. Оказва се, че авария в канализацията е довела до замърсяване на река Новачица, която минава през район „Изгрев" и част от широкия център на София. Припомняме, че преди дни граждани сигнализираха за тежък екологичен проблем. Река Новачица тече силно замърсена, а наоколо се носи задушлива миризма, алармираха очевидци.

Техническият директор на „Софийска вода" Веселин Димитров заяви, че дружеството изпълнява проект - подмяна на десен слатински колектор. Това е главен колектор за града, който отводнява територията на четири квартала в София - „Дианабад", „Кръстова вада", „Витоша" и „Студентски град". Съоръжението е сложно и с голям водосбор. Това, което налагаше изпускането на води беше изпълнението на тези ремонтни дейности, допълни той.

По думите му екипът е разгледал всички възможни алтернативи, чрез които може да се изпълни обектът с минимално изпускане на води в реката. Това, което постигнахме, е период за изпълнение от един месец, вместо 4, като е в два етапа. Първият приключи, той беше за отвеждане на непречистените води. Вторият етап е ще продължи в рамките на около месец, посочи Димитров.

Дейностите по изпускане на непречистени води, според „Софийска вода", е необходимо да продължат още месец до завършването на втория етап от ремонта на колектора. Полагаме усилия да поддържаме всичко в изправност. Ако един такъв колектор се повреди, екологичният фактор ще бъде много по-съществен, обясни директорът.