Юлий Павлов: Между седем и девет партии ще влязат в следващия парламент
Секция: ПОЛИТИКА
21 Октомври 2024 11:29
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Юлий Павлов: Между седем и девет партии ще влязат в следващия парламент За съставянето на мнозинство ще са достатъчни ПП-ДБ, ГЕРБ и която и да е от останалите партии с поне 20 депутати, смята политологът

/КРОСС/ Най-вероятно на предстоящия предсрочен вот ще има по-ниска избирателна активност - между 2 и 2,1 млн. души ще гласуват. Почти сигурно е, че седем партии ще влязат в следващия парламент, осем са вероятни, а девет - възможни. Това каза в студиото на "Твоят ден" социологът Юлий Павлов.

По думите му 80 000 гласа ще бъдат достатъчни, за да осигурят мястото на една формация в 51-вото Народно събрание. "Чрез неавтономен вот този резултат не е трудно да се постигне. За съставянето на мнозинство ще са достатъчни ПП-ДБ, ГЕРБ и която ид а било от останалите с поне 20 депутати. Трипартийна коалиция ще е напълно възможна, но вече не във вид на "сглобка", а със споразумение", коментира социологът.

Според него гласуването на местните избори е партийно, а хората не познават районните кметове. "Някои от избирателите не знаят дори имената на кметовете, гласува се по инерция", допълни той.

Политологът Тончо Краевски също смята, че тенденцията е към падане на активността на парламентарни избори. "Ако активността е толкова ниска, че 70 000 гласа да са достатъчни за влизане в парламента, то тогава и 10 формации може да се озоват в НС. Увеличава се и възможността да се отиде на пореден предсрочен вот. Необичайно конструктивен тон се забелязва в тази кампания. Всеки предлага своя формула, а не се чертаят червени линии. Общо взето всички формации казват едно и също, което значи, че има шанс да си сътрудничат, вероятно в рамките на експертен кабинет", коментира той.