Родители и ученици на протест заради преместването в друга сграда на румънската гимназия в София
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2024 13:22
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Родители и ученици на протест заради преместването в друга сграда на румънската гимназия в София

/КРОСС/ Родители на деца от държавната гимназия с изучаване на румънски език „Михай Еминеску" в София излязоха на протест заради идеята учениците да бъдат преместени в друга сграда в средата на учебната година.

През последните близо 10 години Румънската гимназия се помещава в сградата на общинското 29. СУ „Кузман Шапкарев" в центъра на града - на ул. „Г.С. Раковски".

Обмисля се преместването на учениците от гимназията - близо 200 деца, в друга сграда в район „Илиянци".

Договорът на Румънската гимназия за използване на първия етаж от сградата на 29. СУ изтича през март 2025 г.

Ръководството на училището и район „Сердика" отказват да продължат договорът на училище „Михай Еминеску", защото борят на децата и в двете учебни заведение се е увеличил.

Според родители вината е на Министерството на образованието и науката (МОН), тъй като Румънската гимназия е държавно училище и е под шапката на министерството. Призивът е най-накрая да се намери за нея добро място.

По информация на родители на ученици от Румънската гимназия намерението е в момента децата да бъдат преместени в сградата на бивш техникум в кв. „Свобода" (район „Илиянци"). По думите им сградата е в потресаващо състояние.

На запитване от BTV от МОН отговориха, че са получили категоричен отказ от кмета на район „Сердика" и от педагогическия съвет на 29. СУ учениците от гимназия „Михай Еминеску" да останат в сградата на общинското учебно заведение. От ведомството уточняват, че не са обсъждани други места, на които да бъдат преместени учениците от държавната гимназия.

Десислава Желязкова от дирекция „Образование" в Столичната община обяви, че ще предложи на Столичния общински съвет да удължи договора на Румънската гимназия до приключването на втория срок.