Оспорван резултат на референдума в Молдова
Секция: СВЯТ
21 Октомври 2024 13:37
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Оспорван резултат на референдума в Молдова

/КРОСС/ Изключително оспорвани резултати от референдума за промени в конституцията на Молдова. При 97% преброени бюлетини за това дали присъединяването на страната да бъде вписано в конституцията гласовете „не" и „да" са равни, с лек превес на отхвърлянето.

Освен на референдума, молдовците гласуваха и за президент. Досегашният проевропейски президент Мая Санду печели първия тур, но с много по-малка преднина от очакваната - 41% от гласовете. Тя ще се изправи пред труден втори тур в началото на ноември, на който опоненти ѝ вероятно ще се обединят срещу нея. Санду нарече неочаквания резултат „безпрецедентно посегателство срещу демокрацията". Тя заяви, че правителството ѝ разполага с ясни доказателства, че 300 хиляди гласа са били купени от Русия, за да се гласува срещу европейската ориентация на страната.

„Хората виждат в референдума отговор на въпроса за интеграцията с Европа - дали сме за, или против, като второто на практика означава, че ще останем под руско влияние, както през последните 30 години. Решава се бъдещето на нашата страна, нейният успех, свобода и сигурност. Ако в Европа се спусне нова желязна завеса, мястото на Молдова трябва да бъде от страната, където има свобода и развитие", коментира политическият анализатор Алексей Тулбуре.