Лекари от три български болници прегледаха безплатно близо 300 жители на Мала Преспа
Секция: Здраве
21 Октомври 2024 12:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Лекари от три български болници прегледаха безплатно близо 300 жители на Мала Преспа Мисията в Албания бе по инициатива и финансиране на Фондация Българска Памет

/КРОСС/ Близо 300 жители на албанската област Мала Преспа, където живее и коренно българско население, бяха прегледани от едни от най-изявените български медици, начело със световнопризнатия кардиолог проф. д-р Иво Петров.

Мисията се осъществи за втора поредна година по идея и финансиране на Фондация Българска Памет и с подкрепата на Министерство на външните работи, а този път към екипа на Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Сърдечно-съдов център се присъединиха и лекари от УМБАЛ Св. Иван рилски и Медицински център "Хайделберг".

"Тази година разширихме обема на прегледите с няколко нови специалности - продължаваме с кардиология и вътрешни болести, но добавихме и специалисти по уши, нос, гърло и офталмология. Интересът беше огромен, хората ни приеха изключително радушно и с голяма надежда, включително имаше и хора, които са пътували от околните градове, за да могат да достигнат до тези прегледи. Дори разбрахме, че някои от пациентите са били насочени от лекари в Тирана, които са ги преглеждали и са им казали, че могат да разчитат и на нас. Смятам, че бяхме от полза на хората и местното население. За нас е чест и удоволствие, че успяхме да помогнем", разказва проф. д-р Иво Петров.

"Благодаря на проф. Петров, както и на всички лекари, медицински сестри и технически лица, които се включиха в тази мисия. Също и на директорите на болниците, които се включиха в прегледите - г-н Андрей Марков, д-р Николай Стоилов и д-р Алдин Али, че дори не се замислиха дали техните лечебни заведения да участват. Благодаря на нашите партньори от Министерство на външните работи, които заедно с Министерство на отбраната осигуриха транспорта на медиците ни с военния Спартан. За нас е важно държавата да припознава, оценява и подкрепя инициативите ни. Албания вече е на правилния европейски път и ние показваме на практика какво означава евроинтеграция и солидарност", коментира д-р Милен Врабевски, председател на Фондация Българска Памет по време на посещението си в Пустец.

Това е поредната голяма инвестиция на Фондация Българска Памет и д-р Милен Врабевски в албанския регион, след като през 2023 и 2024 г. бяха закупени професионална медицинска апаратура и консумативи за поликлиниките в района на Мала Преспа, обзавеждане и компютърна техника за новата сграда на община Пустец, 24 пейки за селата в общината и напълно оборудван медицински контейнер за нуждите на жителите на с. Глобочени. През юли 2020 г. Фондация Българска Памет дариха на община Пустец пожарна кола, линейка и високопроходим автомобил за социален патронаж, с които до онзи момент албанската община не разполага.