Георги Глушков: Щастлив съм, че има млади състезатели, които успешно вървят по пътя на големите имена в биатлона
Секция: СПОРТ
21 Октомври 2024 16:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Георги Глушков: Щастлив съм, че има млади състезатели, които успешно вървят по пътя на големите имена в биатлона

/КРОСС/ Щастлив съм от факта, че има млади състезатели, които успешно вървят по пътя на големите имена в биатлона - Екатерина Дафовска, Павлина Филипова, Ирина Никулчина, и съм сигурен, че с усърдие, много труд и сърце те ще донесат новите успехи на Вашата федерация. Това каза министърът на младежта и спорта Георги Глушков по повод 40-ата годишнина от създаването на Българска федерация по биатлон.

„Във Вашата витрина има всякакви медали и отличия, което е атестат, че за 40 години Вие имате значителен принос в развитието на българския спорт. Пожелавам на екипа на федерацията да продължава да работи усърдно и да създава спортисти, които да носят слава на България", каза още министър Глушков.

На събитието, на което официално бе закрит и състезателен сезон 2024, присъстваха олимпийски, световни, европейски шампиони, треньори и деятели.

Биатлонът у нас започва да се практикува през 1960 г. като военно-приложен спорт в армията, две години по-късно се провежда първото официално състезание у нас, а през 1984 г. се основава и Българската федерация по биатлон. За четири десетилетия българският биатлон е записан на страниците на международната спортна история със златния олимпийски медал на Екатерина Дафовска от Нагано 1988 г., бронзът на Ирина Никулчина от Солт Лейк Сити 2002 г., както и със сребърните отличия от световни първенства на Цветанка Кръстева от Файстриц през 1989 г. и на Владимир Илиев от Остерзунд през 2019 г.

В историята си родните състезатели са донесли още много световни и европейски отличия в различните състезания от Международния съюз по биатлон, а страната ни е била домакин на две Световни купи, две Европейски и едно Световно първенство.