Номинирайте “Човек на годината” до 15 ноември
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2024 15:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Номинирайте “Човек на годината” до 15 ноември

/КРОСС/ За 17-та поредна година Българският хелзинкски комитет събира номинации за годишните си правозащитни награди „Човек на годината". Крайният срок за номиниране е 15 ноември 2024 г. Всеки може да изпраща предложенията си за граждани, доброволци, активисти и организации, чиято работа през изминалата година е допринесла за утвърждаването на човешките права, за защита на животните и опазване на природата в България. Кандидатурите се приемат през формуляра за номиниране на сайта на кампанията на адрес https://humanoftheyear.org/nominiraite/ или по пощата на адрес София 1504, ул. "Върбица" 7, за БХК.

„Човек на годината" е инициатива, целяща да популяризира и подкрепи организации, хора и каузи със съществен и дълготраен принос към човешките права, защитата на животните и опазването на природата в България. Организатор на кампанията е Българският хелзинкски комитет (БХК). Както и при предходните издания, наградените ще бъдат определени от независимо жури.

Тази година журито е в състав:

Адела Качаунова - председател на журито и съпредседател на БХК
Надежда Цекулова - директор на програма "Кампании и комуникации" на БХК
Моника Маринова - представител на носителите на голямата награда „Човек на годината" за 2023 г.
Aдв. Деница Любенова - основател на правната програма и председател на младежка ЛГБТИ организация „Действие"
Мария Черешева - журналист
Георги Богданов - председател на Национална мрежа за децата
Теодора Крумова - програмен директор на център „Амалипе"
Петко Петков - съдия
Юлия Георгиева - основател на Център за хуманни политики и управител на Розовата къща
Христо Панчев - климатичен активист, координатор в инициативата "Зелено възстановяване на Украйна" на "Грийнпийс" за Централна и Източна Европа. 

Наградите „Човек на годината" се връчват на най-заслужилите сред номинираните в кампанията хора и каузи - онези, които са създали прецедент в правозащитната сфера, били са фактор за общественото развитие през годината, променили са света ни към по-добро с усилията си. Церемонията по награждаването се провежда в навечерието на Международния ден на правата на човека 10 декември.

През 2023 г. Голямата награда "Човек на годината" беше присъдена на протестиращите в подкрепа на Дебора Михайлова от Стара Загора и фондация "Будителките". Може да се запознаете с останалите отличени, както и с всички номинирани за 2023 година на сайта "Човек на годината",.

  Призовете нямат финансово изражение. Целта им e да дадат символично признание и да насърчат хората и организациите, активни в утвърждаването правата на човека, защита на животните и опазване на природата. Критериите за допустимост на номинациите, както и правилата за присъждане на наградите можете да намерите на официалния сайт humanoftheyear.org.

Уникалната визия на кампанията за 2024 г. е дело на Ясен Згуровски. За поредна година редица медии и организации подкрепят усилията за популяризиране на  кампанията, за да може тя да достигне до максимално много хора. „Номинирането в кампанията "Човек на годината" само по себе си е признание. Затова всяка година призоваваме хората да номинират тези, чиято правозащитна дейност през годината е оставила отпечатък", сподели Надежда Цекулова, директор програма „Кампании и комуникации" в БХК.

Номинирайте своя „Човек на годината" до 15 ноември на  https://humanoftheyear.org/nominiraite/ или по пощата на адрес София 1504, ул. "Върбица" 7, за БХК.