ЕС инвестира над 380 млн. евро в 133 нови проекта в подкрепа на екологичния преход
Секция: СВЯТ
21 Октомври 2024 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕС инвестира над 380 млн. евро в 133 нови проекта в подкрепа на екологичния преход

/КРОСС/ Европейската комисия отпусна над 380 милиона евро за 133 нови проекта в Европа в рамките на програмата LIFE за околната среда и действията по климата.

Проектите по LIFE допринасят за широк спектър от цели на Европейския зелен пакт в областта на климата, енергетиката и околната среда. Тези инвестиции ще окажат трайно въздействие върху околната среда, икономиката и благосъстоянието на всички европейци. Проектите обхващат всички области на програмата LIFE: кръгова икономика и подобряване на качеството на живот; природа и биологично разнообразие; устойчивост спрямо изменението на климата, смекчаване на изменението на климата, управление и информация; и преход към чиста енергия.

България ще се възползва от три проекта в сферите „Природа и биоразнообразие", „Околна среда и ресурсна ефективност" и „Преход към чиста енергия":

·       Връщане на евразийския черен лешояд (LIFE Rhodope Vulture): природозащитни организации, лесовъди и ловци в България и Гърция ще си сътрудничат за опазване на популацията от лешояди Cinereous vulture.

·       Намаляване на концентрацията на кадмий в промишлени отпадъчни води (LIFE RECAD): КЦМ е най-големият производител на олово и цинк в България. Компанията ще въведе нови техники за извличане на метали от промишлени отпадъчни води в завода си в Пловдив, за да предотврати замърсяването с цинк, кадмий и олово в близката зона от Натура 2000 на река Чепеларе. Предвижда се четирикратно намаляване на изхвърлянето на кадмий.

·       Разработване на схеми за обучение за декарбонизация на сгради с използване на виртуална реалност (DiVIRTUE): Студенти и строителни специалисти ще използват виртуална и добавена реалност (VR/AR), за да придобият нови умения за декарбонизация на застроената среда. Схемите за обучение ще бъдат осъществени в пет държави по теми, посочени в националните пътни карти за квалификация на умения BUILD UP.

През 32-годишното си съществуване програмата LIFE е съфинансирала над 6000 проекта за действия в областта на околната среда и климата в целия ЕС и асоциираните държави.

Допълнителни подробности са налични в съобщението за медиите и в резюметата на проектите.