Касим Садък: Нарушената здравна структура в област Разград и региона изисква спешни мерки и национални стратегии
Секция: ПОЛИТИКА
21 Октомври 2024 17:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Касим Садък: Нарушената здравна структура в област Разград и региона изисква спешни мерки и национални стратегии

/КРОСС/ Касим Садък от „Възраждане" нарежда подобряването на здравните услуги сред своите основни приоритети за област Разград. Здравната структура на страната изпитва сериозни проблеми, особено в малките населени места. Касим Садък счита, че за да бъде преодолян проблема с липсата на кадри, остарялата материална база, недостатъчните средства за модернизация и демографските фактори, които водят до сериозни проблеми в здравната система на региона е необходима национална стратегия и конкретни мерки, за да бъдат преодоляни проблемите в сектора.

Касим Садък е убеден, че търговския статут на болниците по-скоро вреди на цялостната система на здравеопазване, за това счита, че той трябва да бъде премахнат. Той сподели, че е необходим широк дебат във връзка на закона, по отношение на промени - премахване на приетия принцип за откриване на лечебни заведения от субекти - физически или юридически лица регистрирани съгласно търговския закон.

Първи стъпки в тази насока е при разглеждане е да се приеме, че регистрация на нови „Лечебни Заведения" може да става само от държавата със закон или по закон за публично - частното партньорство с минимално участие на държавата от 50 %. - посочи той.

Премахването на ДДС върху лекарствата, като мярка също е необходима според Касим Садък за да може гражданите да имат достъп и до по-евтини лекарства, както е в много страни в Европа.

Той посочи, че е важно да се наблегне над дейности за превенция в доболничната медицинска помощ, профилактични прегледи и други.

Освен необходимостта от спешна инвестиция в модернизацията на болниците и здравните заведения в област Разград, друг сериозен проблем в региона е липсата на специалисти.

Според Садък е нужно въвеждането на програми за стимулиране на медицинските специалисти, за да работят в по-малките населени места на област Разград. Това може да включва финансови стимули като по-високи заплати, субсидирани жилища и професионални обучения за лекари и медицински сестри. Създаването на благоприятни условия за работа и кариерно развитие в областните и общинските болници ще спомогне за привличането на нови специалисти и за задържането на съществуващите кадри. - споделя той.

Касим Садък за водач на листата си за 18 многомандатен избирателен район Разград. Садък е завършил Юридическия факултет на Русенския университет „Ангел Кънчев", където придобива магистърска степен по специалност „Право". Работил е като помощник-нотариус в град Кубрат, понастоящем е адвокат в АК Русе и заклет преводач. Заместник-председател е на местната структура в град Кубрат от самото ѝ учредяване.


Гласувай за „Възраждане" с номер 12!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!