НКИЗ ще изгради дигитален хъб в Индустриален парк София-Божурище
Секция: ИКОНОМИКА
21 Октомври 2024 19:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
НКИЗ ще изгради дигитален хъб в Индустриален парк София-Божурище

/КРОСС/ „Национална компания индустриални зони" (НКИЗ) ЕАД към Министерството на икономиката и индустрията ще започне изграждането на Регионален център за дигитални решения и иновации на територията на Индустриален парк София-Божурище.

Проектът е за над 6 милиона лева и средствата ще бъдат осигурени по програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация", след като държавната компания и Министерството на иновациите и растежа подписаха договор.

Целта е да се изгради иновативна цифрова инфраструктура, която да обслужва компаниите - инвеститори в парка, както и бъдещите предприемачи, изследователи, иноватори, учени, граждани и областната администрация.

Създаването на лаборатория за виртуална реалност ще предостави възможност на всички ползватели за 3D лазерно визуализиране на сгради, машини и нови продукти преди пускането им на пазара или така нареченото тестване преди инвестиране.

Проектът ще стимулира иновациите и внедряването на нови технологии в работните процеси, увеличаване на технологичния потенциал на компаниите, ползватели на дигитални услуги.

Срокът за изграждане на дигиталния хъб е 36 месеца.

Подписването на договора е успех за НКИЗ, която е стартирала процедурата още през 2021 година.

Индустриален парк София-Божурище е приоритетен проект на НКИЗ, в който вече са привлечени 42 инвеститори от страната и чужбина в редица сектори, включително автомобилна промишленост, високи технологии, складова и логистична дейност.

Индустриалният парк, с площ 3 млн. кв. м, предлага терени с изградена инфраструктура с възможности за електрозахранване, водоснабдяване, битова и дъждовна канализация, газификация, оптика.