Проф. Атанас Семов и проф. Стефан Хаджитодоров от БАН отново поставиха въпроса за преименуване на летище София на Васил Левски
Секция: БЪЛГАРИЯ
21 Октомври 2024 19:42
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Проф. Атанас Семов и проф. Стефан Хаджитодоров от БАН отново поставиха въпроса за преименуване на летище София на Васил Левски

/КРОСС/ „Това е изключително важна за България инициатива и се радвам, че срещаме Вашата подкрепа и разбиране за нея. Важно е не само входната врата на държавата да има име, а и това да е името на най-знаковия и най-величавия европеец на България - Васил Левски ", заяви проф. Семов в началото на срещата, която се състоя днес в Министерството на транспорта и съобщенията по покана на министър Красимира Стоянова.

За да бъде издаден указ на президента за преименуване на такъв обект от национално значение е необходимо положително становище от Министерството на транспорта и съобщенията, което да съдържа финансова рамка и конкретни стъпки и срокове, които трябва да се предприемат, за да стане промяната на името факт. Министър Красимира Стоянова заяви, че приветства идеята и заедно с компетентната администрация и концесионера на летище София ще започнат работа по изготвяне на становището. На срещата присъства и Хесус Кабайеро, главен изпълнителен директор на „СОФ Кънект", оператор на летище София.

Идеята за преименуване на летището се обсъжда от 2009 г., а през 2017 г. предложението за името на Апостола на свободата беше направено от учени от БАН и получи голяма подкрепа, но не се реализира. Бяха проведени и социологически проучвания, които показаха широко одобрение за инициативата националното летище да получи името на най-светлата ни историческа личност.