Индукционното зареждане на Tesla RoboTaxi с над 90% коефициент на ефективност
Секция: Автомобили
21 Октомври 2024 20:12
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Индукционното зареждане на Tesla RoboTaxi с над 90% коефициент на ефективност

/КРОСС/ На 11 октомври се състоя дългоочакваната премиера на изцяло новото бъдещо пазарно предложение RoboTaxi на Tesla. Без да навлиза в каквито и да било технически подробности, но с прогнозни цена- около 30 000 щатски долара, и наличност на пазара- преди началото на 2027 година, Илон Мъск обяви интересна особеност на новия си електромобил- той няма да има класическа система за зареждане, а единствено и само индуктивна такава.

Традиционно- най-вече при решенията за безжично зареждане при мобилните телефони, системите за индуктивно такова са пословични със своите топлинни загуби и коефициент на ефективност около 70% до 85%. В оптимални условия и за сравнително кратки периоди в зарядния процес е възможно доближаването до границата от 90%.

Сега Tesla разпространи кратко видео с което онагледява зарядния процес при RoboTaxi и благодарение на коментарите под публикацията научаваме лично от американската компания, че индуктивното зареждане на Tesla ще предложи ефективност от много над 90%.

Ако твърдението на фирмата бъде реализирано, то това би означавало, че тяхното решение се доближава изключително много до класическото такова със заряден кабел, било то и със значително по-нисък- под 30 kW, капацитет на зареждане.