Развиване на доброволчески и стажантски умения в Националната галерия
Секция: КУЛТУРА
21 Октомври 2024 18:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Развиване на доброволчески и стажантски умения в Националната галерия

/КРОСС/  Международен образователен панел
Лектор: Ксения Швиченко
Дата: 24 октомври (четвъртък), от 18:00 до 19:30 ч.
Национална галерия / Квадрат 500
Пл. „Св. Александър Невски", ул. „19-ти февруари" № 1

Националната галерия провежда от края на месец август безплатна образователна програма с фокус към деца, младежи и семейства. Целта на „Форми, изкуство в публична среда" е приобщаване към визуалните изкуства чрез поредица от ателиета в Квадрат 500. Изкуствоведите от Националната галерия прилагат нестандартни и иновативни подходи за обогатяване знанията на участниците, чрез запознаване с авторите и художествените произведения, разкази по картини, практически занимания с различни материали и създаване на собствени произведения.

От края на октомври до средата на ноември започва и международен образователен панел с лектори, които ще представят нови европейски практики за популяризиране на визуалните изкуства и преживяването в музея.
Първият гост е музейният педагог и екскурзовод Ксения Швиченко. Тя има магистърска степен по история на модерното и съвременното изкуство от Universidade Nova de Lisboa, Лисабон, Португалия. Впоследствие работи във фондацията Pablo Ruiz Picasso в Малага, в колекцията "Пеги Гугенхайм" във Венеция и на други места. Уменията на Ксения Швиченко включват както работа с деца и ученици, така и провеждането на лекции за жените художници, което е основната област на професионалния ѝ интерес.

Ксения Швиченко ще разкаже какви са ползите от придобиването на стажантски умения за младежи в качеството им на бъдещи професионалисти, както и каква би била добавената стойност на доброволческия труд за тяхното оформяне като активни участници в социалния и обществен живот.

Допълнителна информация за датите на предстоящите ателиета и събития със свободен достъп се обявяват на Фейсбук страниците на Националната галерия:

https://www.facebook.com/NationalGalleryBulgaria

https://www.facebook.com/NationalArtGalleryEducation

Желаещите може да се запишат на адрес: education@nationalgallery.bg или 0879 147679

Проектът "Форми, изкуство в публична среда" се изпълнява с финансовата подкрепа на Столичната община - Програма „Европа" 2024, от фондация „Мусиз", в партньорство с Испанското посолство в София и Националната галерия.