“Храна и здраве” е темата на второто издание на Форума за женско здраве
Секция: Здраве
22 Октомври 2024 06:27
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
“Храна и здраве” е темата на второто издание на Форума за женско здраве Събитието ще ще се проведе на 15 ноември 2024 г. в рамките на изложението InterFood & Drink в Интер Експо Център

/КРОСС/ По различен начин ли трябва да се хранят жените? Кои хранителни комбинации са благотворни и кои вредни за женския организъм? Каква е връзката между храненето и здравето и красотата на кожата ни? Има ли храната ни отношение към състоянието на психиката и ума ни? Може ли храната да бъде ключ към дълголетието?

На тези и още много въпроси ще опита да даде отговор второто издание на Форума за женско здраве, който ще се проведе на 15 ноември 2024 г. в Интер Експо Център като част от изложението Interfood & Drink.

"Ние, жените, сме свикнали да асоциираме храната най-вече с начина, по който се отразява на теглото ни. Това, разбира се, е важно, защото статистиката показва, че 40% от населението на България е със затлъстяване, което води след себе си множество здравословни проблеми. В първото издание на Форума за женско здраве през месец май обаче, когато се разглеждаха широк спектър от теми, стана ясно, че храната е основен фактор за редица заболявания и състояния. Решихме, че е важно да се задълбочим в тази тема, и затова сега посвещаваме цялото събитие на нея" - казва Левена Лазарова, един от организаторите на Форума за женско здраве.

В програмата са включени лекции, демонстрации и презентации, в които се представят последните световни нововъведения в областта на храненето, здравословните режими и практики за отслабване.

Сред лекторите са доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, която от 2021 г. е призната за Европейски специалист за лечение на затлъстяването от Европейската асоциация за изследване на затлъстяването, както и проф. д-р Веселка Дулева, началник отдел „Храни и хранене" в Националния център по обществено здраве и анализи.

Как храната управлява нашите гени и забавя стареенето, ще ни разкаже проф. Милена Георгиева, професор по молекулярна биология към Института по молекулярна биология към БАН. Тя ще дискутира по темата с психотерапевта Детелина Стаменова и ендокринолога д-р Райна Стоянова.

За наднорменото тегло при жените, здравословното отслабване и връзката между храната и движението ще говорят д-р Иван Неделчев, специалист по физическо възпитание, културизъм и фитнес, и спортна психология, и д-р Явор Асьов, специалист по ендокринология и болести на обмяната на веществата.

Сред топ лекторите е и специалистът дерматолог, магистър по естетична медицина от Университета в Ница и обучител по миниинвазивни процедури д-р Мария Тончева, която ще представи темата "Храната и влиянието ѝ върху кожата".

Ще чуем още нутриционистите Елена Петрелийска и Яна Данаилова, специалистите по хранене и диететика проф. Дарина Найденова и д-р Красен Иванов, автора на „Режимът" и фейсбук инфлуенсър Атанас Узунов и др.

Билетите за Форума за женско здраве предоставят достъп и до Международното изложение за храни и напитки на Inter Expo Center и могат да се закупуват тук.

Повече за програмата и лекторите можете да видите тук: https://womenshealthforum.pro/

Facebook страницата на събитието.

За повече информация и интервюта с лектори и организатори, моля, свържете се с Елица Виденова на 0898878879, elitsa.videnova@thebrief.bg.