Пациенти алармират за недостиг на лекарства за трансплантирани
Секция: Здраве
22 Октомври 2024 10:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пациенти алармират за недостиг на лекарства за трансплантирани

/КРОСС/ Пациенти алармират за недостиг на лекарства срещу отхвърляне на органи за трансплантирани. Липсата на медикаментите може да се окаже животозастрашаваща, но въпреки това мерки по обезпечаване на необходимите количества не са предприети, твърдят от пациентската организация.

Проблемът е хроничен, наблюдава се от години. Всички имуносупресори през годините са били реекспортирани, за да бъдат продавани в чужбина. Нашият пазар на лекарства за трансплантирани винаги е имал забавяния или инциденти, което кара пациентите да се чувстват несигурни и да търсят начин да си разменят лекарства, каза в БНТ "Денят започва" Иван Димитров - председател на Български пациентски форум.

Липсващият медикамент за трансплантирания е от групата на жизненоважните и животоспасяващи, поясни той и допълни:

Ако тези медикаменти, които се приемат от пациентите всеки ден, не взимат, между 24 и 48 часа започва процес на отхвърляне - тоест организмът започва да създава антитела срещу трансплантирания орган и животът на пациента е подложен на риск.

Димитров подчерта, че промените в терапията на трансплантираните е сложен процес и лекарствата не могат да се заменят лесно. В аптечната мрежа липсват тези лекарства, а Здравното министерство отговаря йезуитски на запитванията защо, категоричен беше той.

Нека започнат да работят за здравето на нацията и да направят нещо, което да помогне на тези хора да се чувстват добре, а не да се чудят как да ходят да живеят в други държави, защото тук никой не ги лекуват, призова Иван Димитров.

В позиция до БНТ от Министерство на здравеопазването заявиха, че доставките на въпросните медикаменти са редовни през изминалите месеци и наличните медикаменти са достатъчни за задоволяването на потребностите на българските пациенти. Следващата доставка е в началото на ноември.